Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.12.2015.
04:11
D. Cale - Vesti A

Priština nišani i Pančićev vrh

Pozivajući se na prištinsku nevladinu organizaciju Centar za bezbednosne studije, kosovski mediji lansirali su ovih dana "proverenu informaciju" da je na Kopaoniku, na Pančićevom vrhu, "na teritoriji Republike Kosovo" ponovo aktivan radar Vojske Srbije koji pokriva sve u prečniku od 400 kilometara i kontroliše "celo Kosovo i Mediteran".

en.wikipedia.org
Hoće i Vojnu bazu: Pančićev vrh na Kopaoniku

Ovo je bio povod da se Vlada Kosova zvanično obrati Kforu koji na ovom delu Kopaonika "vrši inspekcije" i zatraži zvaničnu informaciju: da li je radar Vojske Srbije, porušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine, ponovo aktiviran i da li je pretnja po bezbednost Republike Kosovo?

- Od Kfora smo dobili informaciju da srušeni radar nije ponovo aktiviran, niti je postavljen novi na tom mestu. Aktiviranje radara na tom vrhu Kopaonika, unutar Republike Kosovo, strogo je zabranjeno Kumanovskim sporazumom potpisanim 1999. godine - ističe se u saopštenju Vlade u Prištini, uz zahvalnost Kforu što brine o očuvanju bezbednosti Kosova.

Ovim povodom nije se oglasio niko sa srpske strane, niti iz Vojske Srbije koja na Pančićevom vrhu i dalje ima svoj telekomunikacioni centar u okviru koga se nalazi i Centar za praćenje civilnih letova.

Kontrolisao ceo Balkan

Na Pančićevom vrhu nalazio se moćni radarski sistem Vojske Srbije koji je "kontrolisao ceo Balkan". Gađan je još prve večeri NATO-bombardovanja, a potom i uništen. Vojska je jedno vreme na Kopaoniku koristila pokretne radare, a kada je bombardovanje postalo još intenzivnije i porušen hotel Bačište, i oni su ugašeni.

Pisanje kosovskih medija i tvrdnja da se Pančićev vrh nalazi na teritoriji Kosova ponovo je aktuelizovalo spor oko toga "da li će Albanci preuzeti i vrh Kopaonika" i "da li je i Pančićev vrh na teritoriji države Kosova".

- Granica je prolazila vrhom planine, tik pored baze Vojske Srbije, ali je nakon korekcije, koju Priština ne priznaje, pomerena za skoro kilometar i prolazi jarugom podno Pančićevog vrha. Cilj Prištine je da zagospodari i vrhom Kopaonika, a kako nas Beograd brani, ništa me ne bi iznenadilo - kaže bivši oficir Vojske Srbije koji je godinama radio na Kopaoniku.

Pošto kosovski deo Kopaonika pripada opštini Leposavić, Srbi na severu Kosova veruju da Albanci "nikada neće doći ni blizu Pančićevog vrha" i da će ih u tome sprečiti lokalna samouprava i buduća Zajednica srpskih opština (ZSO) u čijoj nadležnosti će biti urbanizam i prostorno planiranje na severu Kosova, pa i na kosovskom delu Kopaonika. Međutim, Briselskim sporazumom, Srbija je priznala državu Kosovo i granicu koja prolazi vrhom ove planine.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.12.2015. 10:06
"Granica je prolazila vrhom planine,..." ? I to izjavi oficir vojske ? O čemu mi pričamo ?
Sreda 30.12.2015. 13:41
Smesno je citati,da je Brizelskim Sporazumom Srbija priznala granice RK. Srbija je priznala Kosovo i njene granice vec godinama ranije-tacno 5.oktobra...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online