Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.12.2015.
21:13
D. N. Petrović - Vesti A

Novi Pazar diše novim plućima

Novi Pazar je i dalje veliko gradilište - na čak 17 lokacija grade se novi stambeni i poslovni kompleksi, vredni milione evra, grad na Raški i Jošanici brzo napreduje i postaje moderan regionalni centar. Gradonačelnik dr Meho Mahmutović kaže da ga sve to raduje, ali i naglašava da je posebno srećan što progresivno konačno pobeđuje retrogradne snage koje godinama ceo ovaj kraj vuku nazad.

Na putu napretka: Novi Pazar regionalni centar

- Politika dobre saradnje s Vladom Srbije, čvrstog povezivanja s brojnom sandžačkom dijasporom i stvaranja prijatelja na raznim stranama sveta u našem gradu uveliko daje rezultate. Uprkos sveopštoj krizi, jedno smo od najvećih gradilišta u Srbiji. Tako će biti i iduće godine. Svi koji pokušavaju da destruktivnom i nacionalističkom politikom uspore naš razvoj neće uspeti - ističe Mahmutović.

- Neki ovdašnji političari, verski lideri i samozvani nacionalni prvaci i zaštitnici pokušavaju da nas zapaljivim izjavama, pretnjama i stvaranjem loše slike o ovom kraju vrate u blato. Koliko god bili bučni i prisutni u medijima, nećemo im to više nikada dozvoliti. Novi Pazar diše novim plućima, dobija novo - umiveno lice i vodi politiku koja ga predstavlja na pravi način. To je politika tolerancije, mira, suživota i dobrobiti za sve ljude koji ovde žive. - dodaje on.

Gradonačelnik Novog Pazara objašnjava da je samo u ovoj godini u infrastrukturne objekte uloženo više od 20 miliona evra. Deo novca obezbeđen je iz sopstvenih sredstava, deo od Vlade Srbije, a deo iz stranih donacija. Gradi se i asfaltira više desetina ulica, asfalt i bolji putevi stižu i do najzabitijih sela na Goliji i Rogozni, uređuju park i staro gradsko jezgro... Za 25. decembar zakazano je svečano otvaranje novog dijagnostičkog centra, vrtića i osnovne škole u naselju Dojevići u koje je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata uložila sedam miliona evra. Velika sredstva u ovaj kraj, preko programa Progres, ulažu i Evropska unija, vlade Švajcarske, Luksemburga, Kuvajta, Azerbejdžan, zatim turska razvojna agencija TIKA i drugi. Početkom iduće godine uz pomoć nemačkog KSV-a počinje izgradnja gradskog kolektora, vrednog tri miliona evra, u saradnji sa Srbijavodama u Vladom Srbije u sanaciju korita Raške i njenih pritoka biće uloženo 2,5 miliona evra.

Dr Meho Mahmutović

- Postali smo značajan ekonomski, kulturni i sportski centar Srbije. Ali, izostala su značajnija ulaganja stranih investitora jer smo daleko od auto-puteva i važnih saobraćajnica i predstavljamo politički nestabilno područje. Zapaljive izjave teraju nam investitore. Ko će da uloži novac u grad iz koga svakodnevno ekstremne poruke i pretnje. Ali, i to se polako menja, dolaze biznismeni i turisti, vide pravu sliku Novog Pazara i prenose je u Evropu i širom sveta. Dok ne uposlimo bar deo od 25.000 nezaposlenih, uprkos velikim ulaganjima u infrastrukturu, nema nam bržeg i kompletnog napretka - ističe Mahmutović.

Gradonačelnik Novog Pazara s ponosom podseća na sve čvršće veze grada s dijasporom i na činjenicu da većinu stambeno-poslovnih objekata podižu Novopazarci na radu u inostranstvu.

Pomoć Rasima Ljajića

- Sreća je da u Beogradu imamo potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića koji nam mnogo pomaže, otvara mnoga vrata i povezuje nas sa prijateljima iz inostranstva koji žele da nam pomognu. Zahvaljujući Ljajiću, mnogo donacija iz inostranstva stiglo je u Novi Pazar - priča Mahmutović.

- Nažalost, naša dijaspora je do sada često zloupotrebljavana. Pojedini verski i politički lideri u Nemačku, Austriju, Švedsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju i druge evropske države, odlaze samo da bi od dijaspore, zaklanjajući se iza raznih izmišljenih projekata, uzimali pare koje su često stavljali u svoj džep. Naš cilj je da preko Kancelarije za dijasporu, koja dobro radi, u Novi Pazar vratimo najuspešnije biznismene poreklom iz ovog kraja - da ovde ulažu svoj novac i profitiraju. Do maksimuma smo pojednostavili postupak dobijanja lokacija i dozvola, nudimo im i zajedničke projekte - poručuje gradonačelnik Novog Pazara.

Najmlađi u Evropi

S više od polovine stanovnika mlađih od 27 godina i s prirodnim priraštajem koji je među najvećim u Srbiji, Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi. Na dva univerziteta školuje sa oko 7.000 studenata, u gradu radi više od stotinu doktora nauka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online