Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.12.2015.
22:30
M. Todorović - Vesti A

General Vladimir Lazarević: Odbranio sam čast Srbije

General Vladimir Lazarević vratio se u Niš posle odluke Međunarodnog suda za ratne zločine da se prihvati njegov zahtev za uslovni otpust. U pritvorskoj jedinici u Sheveningenu proveo je tačno deset godina i deset meseci, od 3. februara 2005, kada se predao, do 3. decembra 2015. godine, što je više od dve trećine izrečene kazne.

Fonet
General Lazarević u Hagu

Bio je optužen zajedno sa srpskim generalima Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem za komandnu odgovornost i za navodno sklapanje zajedničkog poduhvata za proterivanje Albanaca sa Kosova i Metohije. Najpre je osuđen na 15, ali je posle razmatranja njegove i žalbe njegovih branilaca na ovu presudu kazna smanjena na 14 godina zatvora.

Na povratku u domovinu, na niškom aerodromu, Vladimir Lazarević je rekao da "ne zna zašto je izgubio deset dragocenih godina", ali da je ipak "uspeo da pretekne haško gubilište". Istakavši da mu predstoje najviše odmor, lečenje i oporavak, Vladimir Lazarević je na kraju rekao:

- Mnogi su me pitali ovih dana kako sam, kako se osećam. Parafraziraću jednog ruskog velikana koji je rekao: "Poštujem prošlost, nisam zadovoljan sadašnjošću i nadam se budućnosti." To je moj život. Čitavo ovo vreme provedeno u Tribunalu stajao sam uspravno pred haškim sudijama, tužiocima i njihovim pomagačima. Stajao sam uspravno, visoko uzdignute glave i pred svojim drugovima i saborcima, pred pravdom i istinom, smeran pred Bogom i svim poginulim saborcima, pred svim poginulim i umorenim nevinim žrtvama tog prokletog rata misleći na sve koji su uspeli da prežive kosmetsku golgotu.

General je rekao da je bio rešen da po svaku cenu odbrani istinu o Srbiji i Kosovu i Metohiji:

- U duši sam neprestano nosio misao da moram da odbranim svoju i čast Srbije, da se izborim za slobodu i život. Možete lagati sve ljude neko vreme, možete lagati neke ljude sve vreme. Ali, ne možete lagati i zamajavati sve ljude i sve vreme. Do vrednosnog suda poteklog iz srpskog naroda čast se ne može nikako oduzeti, može se jedino izgubiti.
Zahvalio se legendarni general svima koju su mu pomogli:

- Imao sam ogromnu podršku od porodice i neizmerno sam zahvalan svima koji su mi pomogli.

Veliku zahvalnost dugujem i onima koji se nisu štedeli tokom izrada analiza i ekspertiza i u svakom trenutku bili bezgranično spremni da budu deo moje odbrane, svim državnim organima i svim vladama Srbije od 2005. godine do danas. Naravno i od svih koji su nastojali da mi pruže pomoć shodno uslovima i mogućnostima pre svega u smislu mog životnog opstanka i očuvanja zdravlja na nivo podnošljivosti. Zahvalan sam i svima onima koji su u mislima i molitvama bili sa mnom i mojom porodicom.

Karijera bez mrlje

Vladimir Lazarević rođen je 23. marta 1949. u selu Grnčar kod Babušnice. Sa samo 23 godine završio je Vojnu akademiju, a potom i Komandno-štabnu akademiju kopnene vojske i Školu nacionalne odbrane. Službovao je u Nišu, Prizrenu, Prištini, Leskovcu i Beogradu. Načelnik štaba Prištinskog korpusa postao je 1998. godine, a samo šest meseci i pred samu agresiju NATO-a na SRJ postavljen je za komandanta ovog korpusa. Prvih dana 2000. godine Lazarević je postao komandant Treće armijske oblasti VJ. Prvog aprila 2002. postavljen je na mesto načelnika Sektora za kopnenu vojsku, na kojem je ostao do 7. avgusta 2003. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.12.2015. 08:13
što se oficira tiče - jedan od retkih koji to apsolutno JESTE !
Utorak 15.12.2015. 11:18
Generale,da si znao sta se tebi i ostalima,koji ste branili drzavu od agresora,sprema,nisi trebao da je branis. Ti si branio cast Savezne Republike Jugoslavije, a NE Srbije!! Bas ta drzava,koja nosi ime Srbija je, zajedno sa blesavim narodom,te izdala. zato nije tacno,kada pricas,da si branio cast Srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online