Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2015.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Goraždevac goreo u zoru

Protekle dve noći u Goraždevcu niko nije spavao. Za neke vandali, za druge teroristi, ali svakako osobe zadojene mržnjom napale su rafalima ovo srpsko mestašce u opštini Peć.

A. Čukić
Ovo je više od zastrašivanja: Dalibor Jevtić

Tačno u 2.50, u noći između nedelje i ponedeljka, nepoznata lica, otvorila su paljbu iz džipa koji je polako prolazio glavnom ulicom Goraždevca, vozeći 10-15 kilometara na sat. Prvo su rafalima prepolovili spomenik žrtvama rata i stradalim dečacima u terorističkom napadu na reci Bistrici 2003. godine. Nastavljajući dalje kroz selo, pucali su na automobil Srboljuba Kolašinca koji se zapalio i izgoreo. Potom i pet hitaca na kuću petočlane porodice Saše Petrovića. Jedan metak pronađen je u kupatilu.

- U njegovoj kući vrata su od PVC stolarije, ali meci su probili kroz njih. Metak je došao i do kupatila. Sreća je da nije bilo žrtava i povređenih, ali deca su doživela stresove, preplašena su. Kakvu budućnost da očekujemo kada se puca na kuću? Kakvu demokratiju na ovim prostorima? Srušen je spomenik koji ima poseban značaj i težinu za ovu sredinu, za ovo selo, posvećen našim najmilijima. Tri puta su pokušali da ga sruše i evo iz trećeg puta su uspeli - očajan je Miloš Dimitrijević, predsednik privremenog veća Goraždevca.

Srbima ne daju u policiju

Miloš Dimitrijević ističe i da je poseban problem za bezbednost taj što Srbe stalno odbijaju za prijem u kosovsku policiju.
- Imamo samo dvoje Srba u KP, iako bi trebalo da ih ima više. Napad se desio kada nisu bili u smeni. Imamo ovde mladih sa srednjom školom, fakultetom, a kada konkurišu u policiju, kažu im da nisu prošli testove. Pa, da li je to moguće?

Napadači su u daljoj tiradi pucali na sve što im je bilo na putanji, još nekoliko objekata, uključujući i trafiku porodice Vuksanović koja je izgorela.

- Malo je reći da smo uznemireni. Kada su čuli pucnje, ljudi su izašli na ulice, u panici zvali jedni druge, a na svu tu nevolju, i signal mobilne telefonije je nestao. Niko više nije spavao. Ovo je čisto zastrašivanje. Očigledno smetamo što opstajemo na Kosovu i Metohiji - ubeđen je Dimitrijević.

Sličan napad na Goraždevac dogodio se u julu ove godine kada je pucano na automobil sa beogradskim tablicama, a na spomenik žrtvama bačen Molotovljev koktel. U centru sela je osvanula poruka na albanskom jeziku - osveta!

Počinioci svih tih napada nikada nisu pronađeni, a ako bi policija i pokrenula istragu, možda nekog i privedu, na kraju se sve svelo na to da saslušavaju Srbe. Tužilac nijednom nije pokrenuo postupak protiv napadača. Zato su meštani Goraždevca izgubili svako poverenje u kosovsku policiju, i nisu voljni čak ni iskaze da daju.

Obeležja terorizma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio "teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu", podvlačeći da "kristalna noć" u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma.
- Pozivam sve Srbe na KiM, posebno naše sunarodnike u Goraždevcu, da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije albanskih ekstremista. Ovo terorističko delo je još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u našoj južnoj pokrajini daleko od normalne - naveo je Đurić.

Napad u Goraždevcu na srpsku kuću u kojoj živi i sedmogodišnja devojčica je napad na celokupan srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji - proučio je premijer Aleksandar Vučić.

On je istakao da je to loša i onespokojavajuća vest, te da očekuje ozbiljan pristup odgovornih međunarodnih predstavnika.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak kaže za "Vesti" da događaji u Goraždevcu, nedavni u Gojbulji i Klini pokazuju da su povedeni ponašanjem opozicije na Kosovu, grupe ili pojedinci dali sebi za pravo da napadaju srpsko stanovništvo.

- Ovo je daleko više od zastrašivanja. Svi koji svojim delovanjem i korišćenjem politike rade na sukobljavanju Albanaca i Srba snose odgovornost - kaže Jevtić, koji je u petak o bezbednosti u opštini Peć razgovarao sa gradonačelnikom Gazmendom Muhadžerijem.

U petak je položio i venac na spomenik žrtvama koji je juče zapaljen.

- Pojačano je prisustvo policije, međutim nisu uradili dovoljno - dodaje on. Gradonačelnik Peći član je vladajuće LDK Ise Mustafe, a veterani OVK nekoliko puta su protestovali zbog njegovih izjava kojima je osudio napade na Srbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online