Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 04.12.2015.
19:28
alo.rs A

Ugljanin cepa Srbiju, hoće da bude šeik

Pošto je u Briselu od Evropske unije tražio da Sandžak dobije status pokrajine, lider Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i bivši ministar u srpskoj vladi Sulejman Ugljanin još jednom je pokazao svoje pravo lice - od državnih organa Srbije tražio je da mu daju teritorijalnu autonomiju.

Tanjug
Kad nije ministar ne odgovara mu status Stare Raške

- Zahtev Sulejmana Ugljanina i BNV za autonomiju Sandžaka je nerealan. Ugljanin podizanjem političke prašine pokušava da poboljša ne stanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava, kako on želi da predstavi, već isključivo svoj rejting - kaže potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Ugljaninov zahtev karakteriše kao "još jedan vid manipulatorskog odnosa Ugljanina prema Bošnjacima iz Sandžaka".

BNV sa Ugljaninom na čelu je početkom prošlog meseca uputio zahtev Ministarstvu pravde Srbije da Sandžak dobije status teritorijalne autonomije u Srbiji u skladu sa referendumom iz 1991. Na tom referendumu su se Bošnjaci izjašnjavali na pitanje: "Da li ste za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka s pravom priključenja nekoj od republika SFRJ?".

Naime, taj njihov zahtev navodno predstavlja odgovor na nacrt akcionog plana koji je pripremio Beograd za pregovaračko poglavlje 23 sa EU, a koji se odnosi i na nacionalne manjine. U tom zahtevu, Ugljanin traži i da Bošnjaci, kao i Hrvati, dobiju ustavno-pravni status naroda koji im je, kako navode, oduzet raspadom SFRJ.

- To nema apsulutno nikakav značaj niti mu treba pridavati važnost jer je to više namenjeno biračima u Sandžaku nego onima na koje je zahtev adresiran. Promašeni su i meta i tema. Niko u međunarodnoj zajednici ovakve zahteve neće podržati iz prostog razloga što su u oblasti i ljudskih i manjinskih prava napravljeni veliki pomaci u poslednjih 15 godina, iako stanje nije idealno. Umesto da se kroz institucije zalaže za unapređenje u toj oblasti, Ugljanin pokušava da podizanjem političke prašine poboljša ne stanje tih prava, zato što to nije način, već svoj rejting. To je davno ispričana priča i za Sandžak i u samom Sandžaku jer 25 godina slušamo istu priču, koja je nerealna i kontraproduktivna. To je pucanj u prazno - kaže Ljajić.

On navodi da nema potrebe da Vlada tim povodom uopšte reaguje.

- Vlada treba da radi samo ono što je radila i do sada - da se bavi razvojem, infrastrukturom i otvaranjem novih radnih mesta jer su to primarni problemi ljudi ne samo u Sandžaku, već u svim delovima Srbije - dodaje Ljajić. 

Muftija Dudić navodi da Ugljanin jedno govori kada je u Beogradu, a drugo kada je u Novom Pazaru.

- Ovo je još jedan vid manipulatorskog odnosa Ugljanina prema Bošnjacima iz Sandžaka. On jedno govori kada je na vlasti u Beogradu. Tada Bošnjaci imaju sva moguća prava, a čim ode u Novi Pazar, podiže ton. Taj čovek se ponaša kao gospodar Sandžaka i svih Bošnjaka. Pitanje Sandžaka svakako treba rešavati, ali na temelju ustava Srbije i Crne Gore, kao jednog istorijskog prostora na kojem žive različiti narodi, i to tako da ne bude ugožena teritorija nijedne od ovih država - kaže Dudić.

POVEZANE VESTI

Petak 04.12.2015. 19:41
Ugljanin na Happy TV Sveti Sava je naš predak ----------------------- 25. Februar 2013 ---------- Ranije je Ugljanin u Srbiji bio popularan kao Osama bin Laden. Svojevremeno je bio na međunarodnoj poternici i u bekstvu posle optužbe da skuplja oružje i sprema ustanak za otcepljenje Raške od Srbije. ----------- Juče kada je bio u vladi je rekao da se kune u Miroslavljevo jevanđelje i Kur'an i da je Sveti Sava ne samo naš, nego i njegov predak i zemljak. ------------Danas kada nije u vladi uzvikuje: Počela odmazda Vlade Srbije nad Bošnjacima Autonomija za nepostojeći, izmišljeni narod itd. -------- Prevrtljivijeg i lažljivijeg stvora od potomka alahovog hrišćanina, poturice, konvertita, NEMA na PLANETI.
Petak 04.12.2015. 19:36
Kakav bra Seik ? On je Kalif od Novi Pazar ????? Dvorska luda.
Petak 04.12.2015. 20:34
Sulejman Ugljanin još jednom je pokazao svoje pravo lice.................Njegovi stavovi i izjave puno vise govore o onima koi su ga postavljali na ministarsko mjesto. Osim toga dovoljno govore o stanju Srbske drzave i njenoj nesposobnoj vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online