Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 04.12.2015.
03:11
M. T. - Vesti A

Počasni stroj za generala

U pratnji ministara pravde Nikole Selakovića i odbrane Bratislava Gašića nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije i haški osuđenik Vladimir Lazarević stigao je juče popodne avionom Vlade Srbije u Niš. Na niškom aerodromu sačekali su ga najbliži članovi porodice, supruga Olga i trojica sinova Marjan, Milan i Vladan i veliki broj prijatelja i građana Niša.

Reuters
Izdržao nepravdu: General Vladimir Lazarević stigao kući

Poseban doček priredili su mu nekadašnji saborci i ratni veterani, koji su se postrojili u čast generala, a ceo Niš bio je u znaku povratka nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije.

Vladimir Lazarević izašao je iz zatvora u Sheveningenu tačno posle deset godina i deset meseci. General se dobrovoljno predao 3. februara 2005. godine pošto je mesec dana ranije protiv njega u Hagu podignuta optužnica za navodne, ali nikada kasnije dokazane zločine na Kosovu i Metohiji.

Posle sudskog procesa koji je završen 29. februara 2009. godine Međunarodni sud u Hagu je srpskog generala osudio na kaznu od 15 godina zatvora, ali je ova kazna pet godina kasnije u žalbenom postupku smanjena za 12 meseci. U međuvremenu pravni zastupnici Lazarevića više puta su pokušali zahtevima i molbama Tribunalu da izdejstvuju njegovo puštanje na uslovnu slobodu, posle izdržane dve trećine ukupne kazne, pa se očekivalo da će se vratiti u otadžbinu još početkom juna 2014. godine.

Haški sud, međutim, vreme koje je Vladimir Lazarević proveo na lečenju u Beogradu nisu računali kao vreme izdržavanja kazne iako je to uvek činjeno u slučajevima haških osuđenika iz Hrvatske. Konačno, pre mesec dana zahtev za uslovni otpust Vladimira Lazarevića Haški tribunal je prihvatio i to, kako se saznaje, najviše iz razloga njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Iščekivanja su bila i u rodnom selu generala, u Grnčaru kod Babušnice, u kojem je rođen i gde je proveo detinjstvo, odrastao i završio osnovnu školu. Milojko Lazarević, rođeni i najstariji brat legendarnog generala bio je nestrpljiv uoči njegovog dolaska.

- Radujem se Vladinom povratku jer znam da je slabog zdravstvenog stanja. Naravno, jedva čekam da ga vidim i nadam se da će se brzo oporaviti posle nezaslužene kazne i da će ozdraviti, svakako - rekao nam je Milojko.

Nažalost, ispričao nam je Milojko, njegova i rođena sestra generala Vladimira, Radmila Stojanović, rođena Lazarević, koja je takođe živela sa suprugom u Grnčaru, nije dočekala da opet vidi brata. Radmila je iznenada preminula pre dva meseca, početkom oktobra. Kako nam je rečeno Vladimir Lazarević ima još jednog rođenog brata koji živi u Požarevcu.

Proglasiti ga ratnim herojem

Veliki broj prijatelja, nekadašnji saborci vojskovođe i generala Vladimira Lazarevića posebno su se organizovali da na prigodan način obeleže povratak generala iz Haga. Miodrag Janković, predsednik Udruženja vojnih starešina Podrima u Nišu rekao nam je da su saborci odlučili "da svog komandanta sačekaju u stroju jer su želeli da mu na taj način iskažu poštovanje prema svemu što je učinio za njih, celu vojsku i svoju zemlju i u miru i tokom ratnih dejstava".
- Odlučili smo da nadležnim državnim organima države Srbije predložimo da se general Vladimir Lazarević proglasi ratnim herojem. Sačekaćemo da se on odmori od puta i razgovaraćemo i sa njim o tom našem predlogu - rekao nam je Janković.

POVEZANE VESTI

Petak 04.12.2015. 12:51
U pratnij mafijasa Gasica i Selakovica,Lopove,koji su za saradnju Haskim Tribunlaom. Sto nije iamo neko da umlati ta g****.
Petak 04.12.2015. 16:05
Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine..., dobro došao kuči generale !
Petak 04.12.2015. 13:01
Nazalost Srbija jos nije ustanju dase oslobodi proslosti ´90 ´99 ali kad tad ce morati gradjanim Srbije da objasni sve pred ulazkzka u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online