Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 03.12.2015.
10:57
Vestionline, B92 A

Ovako je Vučić otvorio savet OEBS-a: Balkan je bure baruta

Premijer Aleksandar Vučić rekao je, na otvaranju Ministarskog saveta OEBS-a, da je Balkan i dalje bure baruta kome je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira.

Tanjug
Vučić: Dobro došli u zemlju dobrih ljudi

- Moram da iskažem ličnu bojazan i iskreni strah od mogućnosti urušavanja stabilnosti na Balkanu. Srbija je čvrsta i stabilna zemlja, ali dovoljno je nekoliko kriznih situacija u regionu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Prištini da se ceo region ponovo upali - rekao je Vučić i dodao da to poručuje onima koji ne razumeju koliko je važna stabilnost na Balkanu i istakao da su za Beograd odnosi u regionu među prioritetima.

- Sa usijanim glavama u Srbiji mi ćemo znati da se izborimo - rekao je Vučić u govoru dobrodošlice na početku velikog samita OEBS-a u Beogradu.

Tanjug

Više od 40 ministara spoljnih poslova

Ministarski savet OEBS u Beogradu počeo je zasedanje plenarnom sednicom koju je otvorio predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na dvodnevnom ministarskom sastanku OEBS-a, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Lančana reakcija sukoba

Srpski premijer je rekao da su saradnja i razumevanje važni za ceo svet.

-Mi smo naučili koliko je to važno. I najmanji sukob može da pokrene lančanu reakciju - rekao je Vučić.

Nestabilnost na Kosovu ugrožava briselski dijalog, istakao je premijer i naveo da će Srbija nastaviti da ga vodi, jer je to "jedini način da obezbedimo sigurnost, svoju i Albanaca na Kosovu".

- Srbija bira život i napredak, a ne sukobe - poručio je premijer i ponovio da Srbija i region jesu deo Evrope i da naša zemlja nastavlja svoj evropski put, u čemu je zahvalna na pomoći američkim kolegama, a istovremeno čuva tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.

Za migrante svi zajedno

Vučić je apelovao na sve goste Beograda da na konferenciji donesu zajedničke zaključke i preporuke za rešavanje mnogih problema, među kojima je jedan od ključnih migrantska kriza

- Za ovaj problem moramo da imamo zajedničku politiku - poručio je Vučić obraćajući se gostima na 22. zasedanju ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu.

Migrantska kriza, istakao je, pokazala je sve slabosti unutrašnje organizacije država i sistema, međunarodnih organizacija, ali nas je i podsetila da nema saradnje i podrške bez policijske i bezbednosne saradnje.

- Prisutan je i strah od pojave stranih terorističkih borača, koji se pridružili ratu u Siriji i Iraku i taj strah raste.... raste i ksenofobija... - upozorio je srpski premijer, apelujući na potrebu da se izbeglički problemi reše.

Vučić je rekao da su kroz Srbiju prošle stotine hiljada migranata, "želeći da im se vrati pravo na budućnost", i istakao da, iako je Srbija spremna da učestvuje u rešenjima, njih moraju da donesu zajedničkim naporima pre svega zemlje koje udomljavaju izbeglice.

Vučić je podvukao da je veliki problem za ceo svet ekstremizam, koji se može sprečiti edukacijom mladih. Takođe, rekao je i da je "ljudski život svugde isto vredan - od Pariza do aviona iznad Sinaja".

Tanjug
Fotografija sa otvaranja Saveta ministara OEBS-a u Beogradu

Dobro došli u zemlju dobrih ljudi

Vučić je zahvalio na saradnji i podršci u ovoj godini predsedavanja i poželeo učesnicima produktivan rad i prijatan boravak u Beogradu.

- I veliki Korbizije je rekao da je Beograd najbolje pozicioniran grad u Evropi - podsetio je Vučić, dodajući da ga zato volimo i da smo zato uspeli da ga sačuvamo.

- Dobro došli u zemlju ponosnih i dobrih ljudi, dobro došli u Srbiju - poručio je učesnicima zasedanja Ministarskog saveta premijer Vučić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.12.2015. 11:35
E sad je postao cak i "logican" sa buretom baruta. Ako se korupcije sakriju da li je to isto sto i borba protiv korupcije??
Četvrtak 03.12.2015. 12:52
Bas ove koj danas pricaju u stabilnost Balkana oni su ´90 ti pocinili genocid nad svojim susede tj.Slovenije,Hravatske B i H i na Kosovo asad se prave angeli!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online