Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.12.2015.
04:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija na pragu diktature

Objava medija bliskih srpskom premijeru Aleksandru Vučiću da je državni udar u toku u Srbiji i dramatična emisija TV Pink Rušenje Vučića, osim uznemirenja građana Srbije, proizvela je različite ocene. Od onih iz vlasti o destabilizaciji države i kompromitaciji premijera do opozicionih i dela javnosti da je reč o sejanju panike orkestriranom kreiranju vanrednog stanja i neviđenoj političkoj i medijskoj histeriji i farsi za učvršćivanje vlasti.

Neviđena medijska histerija raspametila naciju

Ova saga počela je pre nedelju dana apokaliptičnim najavama glavnog urednika tabloida "Informer" Dragana J. Vučićevića, koji je komentarišući pokušaj tabloida "Kurir" da preuzme dnevnike "Politika" i "Novosti", najavio da tokom Vučićevog boravka u Kini sledi državni udar.

Za građane se, više nego zbunjujuća priča, usijala tokom proteklog vikenda kada je Vučić uspešno prošao poligraf povodom optužbi bivšeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica da mu je nudio novac i funkcije za davanje iskaza protiv vlasnika tog tabloida. Potom je čak dva puta u istom danu otišao kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića da potvrdi jedinstvo u delovanju svih državnih organa.

Paralelno se odigravala i druga drama. Dok je Vučićević, uz vlasnike "Kurira", prozivao i ministarke Zoranu Mihajlović i Kori Udovički, saradnicu vicepremijera Ivice Dačića, Zoranu Vlatković, koja je u emotivnoj vezi sa nekadašnjim bliskim saradnikom Mlađana Dinkića Nikolom Papkom, i lidera JS Dragana Markovića Palmu, zamerajući mu podršku protestu zemljoradnika, uhapšen je Siniša Milić. Ovaj bivši pripadnik srpskih snaga bezbednosti, kako je rečeno, blizak ubijenom crnogorskom kriminalcu Luki Đuroviću, koji je bio deo klana Luke Bojovića, motao se danima oko doma premijera.

Događaji u nizu, praćeni dramatičnim komentarima na TV Pink, usijali su društvene mreže putem kojih je stizala osuda demonstracija policijske sile pod punom opremom na konferenciji za novinare ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Kritikovana je i ocena ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je Kornic, koji je podneo krivičnu prijavu protiv premijera, zloupotrebljen kao čovek sa "ozbiljnom dijagnozom". Na mahanje urednika "Informera" zdravstvenom listom Kornica na TV Pink, oglasila se i direktorka bolnice "Laza Lazarević" Slavica Đukić-Dejanović, negirajući da je ta dokumentacija koja je profesionalna tajna izašla iz ove ustanove, a poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je, tim povodom, naložio pokretanje postupka nadzora u ovoj Klinici za psihijatrijske bolesti zbog, kako je naveo, protivustavnog iznošenja ličnih podataka o zdravstvenom stanju Kornica.

- Ustavom je zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni - upozorio je Šabić.


Komični ministar Stefanović

Scena u kojoj ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović drži konferenciju za novinare u zgradi MUP-a Srbije, dok iza njega stoji desetak policajaca, ozbiljnog lica, sa pancirima, fantomkama i dugim cevima, malo koga je ostavila ravnodušnim u Srbiji. Đorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da je efekat celog događaja bio upravo suprotan - komičan.
- To je u javnosti stvorilo sliku, ne samo specijalci koji su bili iza ministra, već i cela konferencija za javnosti, da je situacija ozbiljna i time su obrazložili, odnosno odbranili problematičnu tezu o državnom udaru - smatra Vukadinović.

Da je u Srbiji na delu tiho uvođenje vanrednog stanja, smatra predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vukašin Obradović, kome cela situacija liči na širenje atmosfere straha i panike.

- Ne mogu drugačije da tumačim ovoliki broj naoružanih osoba iza ministra policije, jer to nismo imali prilike da vidimo čak ni u mnogo gora vremena - istakao je Obradović, koga je zapanjilo ne samo Vučićevićevo mahanje zdravstvenim kartonom Kornica, već i što je ministar zdravlja potvrdio zdravstveno stanje te osobe i napravio težak etički i zakonski prekršaj.

Politička šizofrenija

- Saslušanje Aleksandra Vučića je samo jedna u nizu farsi koju nam premijer servira. Vučić saslušava Vučića i to je verovatno najviši stepen političke šizofrenije u istoriji. U strahu su velike oči, pa se zbog pada rejtinga ide u opšti rat sa svim tzv. protivnicima i pokušava se mentalnom gimnastikom pokazati da su svi protiv Vučića i motivisati građane na njegovu odbranu - kaže Šutanovac.

Na TV Pinku je Obradović kritikovan zbog odbijanja da učestvuje u emisiji Rušenje Vučića, što je osudila Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, koja smatra nedopustivim da se tako napada nezavisnost novinara koji neće da učestvuju u orkestriranom kreiranju vanrednog stanja i odbijaju da budu glasnogovornici vlasti i režimskih medija. SDS smatra da je reč o organizovanom ludilu vlasti, kao i proglašavanju zaverenicima svih koji odbiju da u tome učestvuju.

Veštačko vanredno stanje

- Veštačko kreiranje atmosfere vanrednog stanja i tenzija u društvu, ozbiljno ugrožava stabilnost i demokratiju. Potrebna nam je demokratizacija i borba ideja o ekonomskom razvoju, a ne poligrafizacija i borba tabloida za tržište u kojoj predstavnici vlasti aktivno učestvuju - smatra SDS Borisa Tadića.

Dok sociolog Jovo Bakić uz ukazivanje na zloupotrebu poligrafa, ukazuje da je reč o besramnom izumu državnog udara i ističe da ovakva medijska histerija nije postojala u istoriji Srbije, potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da je izveden državni udar na mentalno zdravlje građana Srbije, a sve zbog panike što vlast gubi podršku svojih birača.

Udar na Vučića i državu

Ministri u Vladi Srbije listom su podržali svog šefa, ocenjujući da je cilj napada na Vučića destabilizacija Vlade i države. Zamenik premijera Ivica Dačić kaže da ti besprizorni napadi potvrđuju cilj hajke - destabilizaciju Srbije - jer dolaze po završetku najuspešnije posete Kini, uoči otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa EU i u predvečerje Ministarskog saveta Oebsa u Beogradu.

Ministar energetike, socijalista Aleksandar Antić, ocenio je da je isfabrikovani napad na Vučića krenuo zarad destabilizacije Vlade i cele države, dok je ministar odbrane Bratislav Gašić uveren da je reč o udaru na samog premijera. Gašić je ukazao da ovo nije prva, već poslednja u nizu konstruisanih afera, osmišljenih isključivo da se kompromituje premijer koji je pokrenuo reforme. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je označena kao deo zavereničke grupe protiv premijera, pružila je punu podršku Vučiću i osudila nedopustive medijske napade na njega, vrlo štetne po Srbiju. Prema rečima ministra za rad Aleksandra Vulina, jasno je da premijer nema ništa s "Kurirom" i optužbama tog lista, ali ostaje da se ispita ko su ljudi koji su pokušali da ga kriminalizuju.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ističe da je važna stabilnost Srbije i zbog dešavanja u svetu. On se založio da poslednja događanja dobiju epilog, a ministar pravde Nikola Selaković je istakao da pokušaji destabilizacije nikome neće poći za rukom, jer će pravna država pokazati svoje puno lice. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zabrinuta je zbog učestalih napada na premijera kojima se očigledno destabilizuje Srbija.

Hitna istraga

Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, poručila je da će Tužilaštvo, u saradnji sa drugim državnim organima, sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka. Ministar Stefanović je objavio intenzivnu policijsku akciju koja treba da pokaže razloge i motive postupanja uhapšenog.
- Pokazaćemo tom istragom šta su motivi pripadnika kriminalne grupe da se nađe u blizini premijera i njegove porodice - rekao je Stefanović, povodom hapšenja Siniše Milića.

Država, preme rečima Muftije sandžačkog Muamera Zukorlića, mora da se obračuna sa svojevrsnim "trouglom zla", spregom između pojedinih elemenata politike, medija i klasičnog kriminala. On je, ukazujući da ga sve podseća na 2003, neposredno pred ubistvo premijera Zorana Đinđića, rekao da je i sam bio žrtva tog trougla.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 01.12.2015. 10:04
Ovaj sa poligrafa je po ko zna koji put dokazao da nije mentalno zdrav, ali ovo je trešnjica na šlag !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online