Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.12.2015.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasejanje u političkom zapećku matice (3): Niko nas ni za šta ne pita

Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji, rođen je u Beču, ali se sa roditeljima pred polazak u osnovnu školu vratio u roditeljski zavičaj, selo Lučica kraj Požarevca.

A. Bošković
Sve se svodi na želje: Zoran Aleksić

Ambiciozan i spreman da svakoga dana uči, vratio se u rodni Beč 2002. godine. Danas je uspešan čovek, Austrijanac i Srbin podjednako, ali pošto živi u Beču, želi da se srpska zajednica što bolje i što više uključi u društveno-politički život nove domovine.

- Odnos dijaspore i matice sveo bih na održavanje tradicije i kulture, s izuzetkom jezika, što je u ovom trenutku, sekundarna tema. Srbija traži investitore i vodi državničku politiku u odnosu na interese i kontakte koje je, maltene, sama uspostavila i na njih se i oslanja. Mi iz dijaspore, pre svega mislim na nas iz Austrije, hoćemo na to pozitivno da utičemo, želimo da dajemo inicijative i omogućavamo kontakte koji su nam dostupni, ali realno, nemamo poluge da bismo u makroprivredi i vodećim monetarnim institucijama mogli da budemo bilo kakav tas na vagi - ističe Aleksić, inače član Socijaldemokratske stranke Beča.

Žali što se sve, zasad, svodi na želje, jer ozbiljnijih aktivnosti na tu temu nema. Na pitanje koliko je važna podrška matice oko nekih političkih tema srpske zajednice u Austriji, odgovara da je u zavisnosti od političkih tema, a zbog dugoročnih državnih interesa, neutralnost najčešće prepoznatljiva taktika:

- Ipak, svaka vlast ima svoje favorite - bilo pojedince ili stranke sa kojima ima poseban odnos. Najsvežiji primer je konkretna podrška predsednika RS Milorada Dodika i poziv Srbima da glasaju za jednu stranku. Koliko je efekta to imalo na glasačko telo, možemo samo da nagađamo. Kada matica odabere stranu, to ne znači da će i građani u dijaspori, ili obrnuto - kaže Aleksić.

Politička reintegracija iseljenika

Imate li utisak da svaka srpska vlast prema dijaspori pruža ruke samo kada joj treba novac, ali u srpskom parlamentu - ne žele predstavnike dijaspore?
- Po ovom pitanju imam drugačiji stav u odnosu na mnoge. Zašto bi vlast želela predstavnika kada ga ne žele birači? Ko bi od nas poneo oreol predstavnika u matici, ako čitava dijaspora ulaže i radi za Srbiju? Jedan? Iz svake zemlje po jedan? Skupština dijaspore je nešto u šta se još polažu nade i smatram da je to pravi put za političku za političku reintegraciju iseljenika u budućnosti, kojoj treba da težimo - kaže Zoran Aleksić.

SUTRA - Rasejanje u političkom zapećku matice (4): Nema nam opstanka bez zajedništva

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online