Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2015.
17:49
Tanjug, Srna A

Važna diplomatska pobeda: Srbi sa Kosova proslavljaju odluku Uneska

Gradonačelnici i predsednici skupština opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Kosovska Mitrovica pozdravili su odluku Generalne konferencije Uneska da bude odbijen zahtev za članstvo samoproglašenog Kosova u ovoj organizaciji UN.

Tanjug
Kampanja urodila plodom: Kosovu nije odobreno članstvo u Unesko

U Zajedničkom saopštenju rukovodioci srpskih opština sa severa Kosova zahvalili su za ogromno zalaganje Vladi Srbije i svim zemljama članicama Uneska koje su glasale protiv, kao i zemljama koje su bile uzdržane.

- Konačno je ovim činom dokazano da posle onoga što je učinjeno na Kosovu rušenjem i paljenjem crkava i manastira, rušenjem grobalja, takvima ne pripada mesto u organizaciji čiji je cilj da doprinese miru i bezbednosti podržavanjem stradanje među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda - navedeno je u saopštenju.

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića čestitala je srpskom narodu, a posebno Srbima na Kosovu i Metohiji, diplomatsku pobedu kojom je onemogućeno da takozvano nezavisno Kosovo postane punopravni član Uneska.

- Čestitamo na ovom uspehu Vladi i predsedniku Srbije, svim institucijama i pojedincima koji su u ovoj teškoj borbi uspeli da spreče otimanje srpske baštine i njenu devastaciju. Pozivamo političke i društvene faktore da učine sve da ne prestane borba za očuvanje naših svetinja - poručili su iz SDP-a.

Oni apeluju da, bez obzira na poziciju i funkciju koju vrši, svako doprinese zaštiti svetinja koje su dio srpskog nacionalnog bića.

Slavlje građana

U severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi su proslavili odluku Generalne konferencije Uneska da ne dozvoli ulazak Kosova i Metohije u tu specijalizovanu agenciju UN. Građani su se okupili oko 16 časova kod glavnog mosta na Ibru i automobilima krenuli u organizovanu vožnju od Kosovske Mitrovice do Zvečana. Automobili, okićeni srpskim zastavama, kruže ulicama grada uz zvuke sirena.

Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da je Srbija danas ostvarila važnu diplomatsku pobedu.

- Za građane Kososvske Mitrovice ovo je važan dan. Lepa vest nam je stigla danas iz Pariza, koja nas je itekako ohrabrila da je pravda dostupna - rekao je Rakić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online