Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.11.2015.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Stepinac svetac za 75.000 evra?

Italijanski novinar Gianluigi Nuži objavio je knjigu pod naslovom "Trgovci u crkvi" (Merchants in the temle) u kojoj je obelodanio najnovije finansijske mahinacije Vatikana i gramzivost vatikanskih zvaničnika.

wikimedia.org
Do oreola za pare: Alojzije Stepinac počiva u zagrebačkoj katedrali

U knjizi je, prenose britanski mediji, između ostalog navedeno da je više od 75.000 evra cena za svetiteljsku kanonizaciju, dok je za beatifikaciju iste osobe, a koja prethodi kanonizaciji, tarifa za 10.000 evra niža.

U ove novčane svote, kako se navodi, nisu uračunati pokloni, koji se moraju dati najvišim vatikanskim zvaničnicima, kao i podmićivanja raznih crkvenih visokodostojnika, da bi se izlobirala beatifikacija, a potom i kanonizacija. Svi troškovi padaju na teret predlagača, odnosno filijale Rimokatoličke crkve u onoj zemlji iz koje se neki katolik beatifikuje, odnosno kanonizuje.

Hapšenja i zaplena 40 miliona evra

Papa Franja i Vatikan su trenutno reagovali i knjigu italijanskog novinara stavili na listu proskribovanih dela. U vatikanskoj kasi je odmah zamrznuto više od 40 miliona evra prikupljenih od rimokatolika širom sveta za promociju svetaca iz njihovih lokalnih sredina. Uhapšene su takođe dve osobe koje se u Vatikanu sumnjiče da su autoru knjige dostavili kompromitujući materijal o najnovijim malverzacijama.

"Vatikan ovim svotama može dobro da zaradi kroz naplatu proglašenja nekog rimokatolika za blaženog, zatim i za sveca. To je prvi shvatio papa Jovan Pavle Drugi. On je za vreme svoje vladavine praktično stvorio "vatikansku fabriku svetaca". Kanonizovao je 482 osobe i tako pripunio kase Vatikana i džepove svojih saradnika", navodi se u knjizi, koja je potkrepljena faksimilima dokumenata.

U svom javnom osvrtu na ovu knjigu predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu prof. dr Srboljub Živanović iz Londona, zapitao se "Koliko 'crkvu u Hrvata' košta proglašenje zločinca Stepinca za sveca"?

- Postavlja se pitanje koliko Hrvatsku i njenu Biskupsku konferenciju košta proglašenje za svetitelja, osuđenog ratnog zločinca, kardinala Zagreba i cele Nezavisne države Hrvatske, vrhovnog vojnog vikara i rukovodioca hrvatskih koljača Srba, Jevreja i Roma Alojzija Stepinca? Dobro je poznato da je Stepinac bio duhovni vođa hrvatskih koljača ustaša, da je vodio koljače iz Jasenovca na poklonjenje papi u Vatikan, da je lično nasilno pokrštavao srpsku i jevrejsku decu i odrasle, a sada su se pojavili i svedoci koji tvrde da su videli Stepinca kako kolje srpsku i jevrejsku decu - piše Živanović.

Veći skandal od papinih pisama

U knjizi se takođe govori o vatikanskoj zloupotrebi novca prikupljenog u dobrotvorne svrhe, o robi koja je nestala iz vatikanskih trgovina i magacina, kao i o "misterioznom" nestanku pojedinih kompromitujućih dokumenata. Vatikan smatra objavljivanje ovih dokumenata većim skandalom za Rimokatoličku crkvu od onog kada su papina privatna pisma plasirana u javnosti.

On se takođe pita "Da li su Hrvati, Biskupska konferencija Hrvatske ili pojedinci rimokatolici korumpirali pojedine vladike Srpske pravoslavne crkve, tzv. ekumeniste i novotarce, da izglasaju formiranje zajedničke komisije sa Biskupskom konferencijom Hrvatske koja treba da sasluša katoličke argumente o ulozi Stepinca u zatiranju, odnosno genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu".

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.11.2015. 22:35
On se takođe pita "Da li su Hrvati, Biskupska konferencija Hrvatske ili pojedinci rimokatolici korumpirali pojedine vladike Srpske pravoslavne crkve, tzv. ekumeniste i novotarce, da izglasaju formiranje zajedničke komisije sa Biskupskom konferencijom Hrvatske koja treba da sasluša katoličke argumente o ulozi Stepinca u zatiranju, odnosno genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu"...................I to je moguce.
Nedelja 08.11.2015. 22:39
Martin Luter je po povratku iz Rima , kad je vidio cjenovnik za oprost svi vrsta grehova rekao: Otisao sam u Rim i izgu//bio vjeru. Naravno da Gospod Bog ni vjera nemaju veze sa ovim trgovcima iz Rima -vatikana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online