Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.11.2015.
06:44
D. Dekić - Vesti A

Ne albanizaciji srpske baštine

Dan D za srpsku kulturnu baštinu na Kosovu prema svemu sudeći biće 9. novembar, za kada je planirano da se u okviru dvonedeljnog zasedanja Generalne konferencije Uneska koje je juče počelo u Parizu, razmatra preporuka Izvršnog saveta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Tanjug
Još nije gotovo: Ivica Dačić

Šef diplomatije Ivica Dačić koji učestvuje u debati o generalnoj politici Uneska nada se povoljnom rezultatu glasanja, ističući da će se Srbija boriti do poslednjeg momenta da Kosovo ne uđe u Unesko.

- Činimo velike napore da razgovaramo sa što većim brojem zemalja, a cilj nam je da svakome predstavimo zašto smo protiv tog članstva - rekao je Dačić. Možda i prekasno, u kampanju su se uključili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Nikolić ističe da bi eventualni prijem Kosova podelio Unesko i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine.

Apelovao je na pridruživanje njegovoj akciji uključujući i deljenje filma o uništavanju srpske kulturne baštine na KiM. Istim povodom je imao i sastanak sa ambasadorima u Beogradu kojima je ukazao da se na Kosovu ne čuva samo srpska, već i evropska baština.

Za davanje prostora briselskom dijalogu uz učešće SPC, pre bilo kakvih odluka o srpskoj baštini, založio se iguman Visokih Dečana Sava Janjić. On smatra da treba razgovarati o svim modalitetima dugoročne i institucionalne zaštite srpskih svetinja. Iguman navodi da je Priština pripremila nacrt zakona o kulturnoj baštini, i strategiju, ali su to, kako kaže, dokumenti koji marginalizuju ulogu SPC i srpskog nasleđa, ali i potiru ostale elemente Ahtisarijevih mehanizama zaštite.

Priština menja SSP

Priština je na svoju ruku, amandmanom prepravila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je sa EU potpisala kao Kosovo sa zvezdicom. Većina u parlamentu je usvojila amandman u kojem je fusnotu i zvezdicu zamenila sa Republika Kosovo. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjue da u članu 2 SSP eksplicitno navodi da EU i njene članice tim dokumentom ne priznaju Kosovo.

- To pokazuje namere kosovskih institucija koje dugoročno žele da sprovedu albanizaciju viševekovne srpske baštine na Kosovu - ocenio je iguman Sava, podsetivši da je bilo mnogo stradanja u ratu, ali je posle neprijateljstava samo na Kosovu nastavljeno uništavanje svetinja.
Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova. To telo za razliku od Izvršnog saveta koji ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom, mora da ima dvoterćinsku većinu. U Generalnoj konferenciji je 195 zemalja od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Samo dijalog

Iguman Sava Janjić ukazuje da srpsko vlasništvo i identitet niko nije osporavao i da je čak i osmanska vlast garantovala zaštitu.
- Bez dijaloga je nemoguća saradnja sa kosovskim institucijama i implementacija projekata Unesko - kazao je iguman uz nadu da će većina zemalja shvatiti štetnost ishitrenog članstva Kosova u Unesko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online