Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.10.2015.
00:13
D. Dekić - Vesti A

Varvarima srpske svetinje

Sramna odluka izvršnog saveta Uneska da podrži prijem Kosova, bez presedana je u međunarodnom pravu i vrhunac nepravde u otimanju svete zemlje i njene istorije od Srbije. U ovom beščašću obraz su ukaljale i bratska Crna Gora i Makedonija koje su se našle među 27 članova čije je "da" otišlo Kosovu, dok je 14 zemalja bilo protiv i isto toliko uzdržanih. Braći i dobrim srpskim komšijama koji žmure na činjenicu da kosovski Albanci hoće srpsku baštinu koju su palili i uništavali, lekciju je očitala Papua Nova Gvineja. Ova pacifička država ne samo da je tražila da se izbriše sa spiska kosponzora, već se i uzdržala od glasanja da Kosovo postane član te svetske organizacije.

A. Čukić
Daju ga sada Albancima: Manastir Visoki Dečani Unesko je upisao na listu baštine za dobrobit čovečanstva

"Glavu gore, ma koliko bilo teško", poruka je premijera Aleksandra Vučića građanima Srbije.

- Ja lično bukvalno oka nisam sklopio. Nismo izgubili ništa na toj sednici, izgubili su oni koji su žurili s tim i pokušavali da nam pokažu kolika je njihova sila i snaga - istakao je premijer Vučić, ne komentarišući činjenicu da su Srbiju izdali "prijatelji", kako prve komšije, tako i Nemačka, pa čak i Ujedinjeni Arapski Emirati koji na velika vrata uvode svoj biznis u našu zemlju.

Razočaranje stavom Crne Gore i Makedonije ne krije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekavši da će to u bilateralnim odnosima biti postavljeno kao pitanje.

- Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi njima dati glas za njihove stvari na međunarodnom planu - kazao je Dačić.

Ohrabrujuće činjenice

Darko Tanasković je govoreći o srpskim šansama kazao da je sve od atmosfere i toka sednice do rezultata glasanja i načina na koji su pojedine države obrazložile glas, ohrabrujuće. Osvrnuvši se na pitanje s kojim zemljama bi moglo da se razgovara, on je kazao da ako se isključe one koje su potpisima podržale zahtev i neke koje i bez pitanja ističu privrženost kosovskom članstvu u Unesku, vredi razgovarati sa svima.

On je najavio da će Beograd pokušati da na sastanku Generalne konferencije početkom novembra dobije dovoljno glasova da preporuka sa IS bude odbijena.

- Vratićemo srpske svetinje kad tad. To je uvek bilo i biće srpsko kulturno i versko nasleđe. Nećemo nikad prihvatiti bilo kakvo oduzimanje ili preimenovanje - poručio je Dačić.

Nadu posle "skandala" ne gubi ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji smatra da su velike šanse da Srbija spreči dvotrećinsku većinu i otimačinu srpske imovine i istorije.

Istog mišljenja je i ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

- Rezultati glasanja potvrdili su da se planskom i intenzivnom diplomatijom u koju se uključe svi državni i nacionalni potencijali, i u nepovoljnim okolnostima mogu postići konkretni rezultati - kazao je, naglasivši da nije ostalo mnogo vremena i da će Srbija nastaviti s argumentovanim ubeđivanjem širokog kruga država.

Beograd je, prema rečima Leona Kojena, koordinatora pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom u vreme vlade Vojislava Koštunice, počeo da gubi bitke kada je pitanje Kosova prebacio iz UN na EU.

- Srbija se 2010. odrekla razmatranja kosovskog pitanja pod okriljem UN kao jedinim okvirom u kojem smo mogli da se nadamo kompromisnom rešenju statusnog pitanja - kazao je Kojen.

Sačuvaj nas, Bože, ovakvih prijatelja!

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da je ishod glasanja u Izvršnom savetu Unesko pokazao da Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Austrija, države koje su podržale predlog Albanije za prijem lažne države Kosovo u Unesko, ne mogu da budu prijatelji Srbije.
- "Sačuvaj nas, Bože, od ovakvih prijatelja, a od neprijatelja ćemo se sačuvati sami", kaže narodna poslovica - istakao je Popović.


Kako je ko glasao

Predlog Albanije da Kosovo uđe u Unesko, osim Tirane, Podgorice i Skoplja, podržali su Austrija, Avganistan, Belize, El Salvador, Dominikanska Republika, Sent Kits i Nevis, Estonija, Gvineja, Kuvajt, Nemačka, Pakistan, Velika Britanija, SAD, Tajland, Togo, UAE, Francuska, Holandija, Češka, Gambija, Gabon, Italija, Čad i Švedska. Protiv su osim Rusije i Kube bili Argentina, Angola, Brazil, Ekvador, Etiopija, Kina, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija, Indija, Španija, a među onima koje su se uzdržale od glasanja su Alžir, Japan, Južna Koreja, Indonezija i Nepal.


Za direktora onog što je lomio krst

Akademik Matija Bećković cinično kaže da je uz molbu za prijem Prištine predložen i film o paljenju srpskih manastira marta 2004.
- Verujem da će onaj koji je rizikovao život da slomi krst sa kupole crkve biti budući direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kosovu - rekao je Bećković za "Blic".

POVEZANE VESTI

Petak 23.10.2015. 02:12
Sramna odluka izvršnog saveta Uneska da podrži prijem Kosova, bez presedana je u međunarodnom pravu i vrhunac nepravde u otimanju svete zemlje i njene istorije od Srbije.......................Koi je ovo visse presedan po redu od strane "medjunarodni" organizacija i protiv medjunarodnog prava na stetu Srbije i Srba. Mi srbi ne zelimo vvise biti ni mondijalisti ni komunisti ni kvazi demokrate. Mi jedino vapimo za : Istinom, Pravdom i Mirom. Vostani Serbie.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online