Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.10.2015.
05:13
M. T. - Vesti A

Lazarević na slobodi od 3. decembra

Haški tribunal krajem prošle nedelje konačno je doneo rešenje da se srpski general Vladimir Lazarević pusti na uslovnu slobodu. Prema saznanjima do kojih su "Vesti" došle, proslavljeni general, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće (Niške) armije Vojske Jugoslavije trebalo bi da se tačno za mesec i po dana, odnosno 3. decembra vrati u Niš i Srbiju jer je izdržao dve trećine kazne u Hagu.

Odslužio dve trećine kazne: Vladimir Lazarević

Ovu vest potvrdili su nam i u porodici srpskog vojskovođe, a Lazarevićeva supruga Olga za naš list je rekla:

- Konačno stigla je i ta za nas dugo očekivana i radosna vest. Srećni smo i jedva čekamo da Vlada dođe - kratko nam je rekla Olga Lazarević.

Podsećamo, general Vladimir Lazarević se dobrovoljno predao 3. februara 2005. godine, pošto je objavljena optužnica protiv njega za navodne, ali nikada kasnije dokazane zločine na Kosovu i Metohiji. I pored nepostojanja dokaza osuđen je 29. februara 2009. godine na 15 godina zatvora. On i njegovi branioci žalili su se na takvu presudu tribunala i 23. januara 2014. godine kazna je sa 15 smanjena na 14 godina zatvora. Lazarević je u Ševeningenu više od 10 i po godina, odnosno odavno je odležao više dve trećine kazne.

Za uslovni otpust bilo je potrebno da srpski general u zatvoru, posle preinačenja visine kazne, provede devet godina i četiri meseca i zato se očekivalo da će još krajem juna 2014. godine biti pušten na slobodu. Ali, u Haškom sudu nisu pristajali da vreme koje je Vladimir Lazarević proveo na lečenju u domovini računaju kao vreme izdržavanja kazne. Jednostavno, u tribunalu su boravak Vladimira Lazarevića na lečenju u Srbiji, na VMA i u niškoj Vojnoj bolnici tretirali kao da je privremeno bio na slobodi, iako nikada rešenje o privremenom prekidu izdržavanja kazne nije doneto! U svim drugim slučajevima haških osuđenika, na primer generala iz Hrvatske, lečenje je redovno uračunavano u kaznu.

Doček, pa lečenje

Olga, supruga Vladimira Lazarevića, kaže za "Vesti" da je najbitnije da se odmah njenom mužu obezbedi najkvalitetnije lečenje.
- Više puta smo rekli da je Vlada u teškom stanju. Izdaju ga noge i teško hoda, slabo jede, a nije primao ni neophodnu terapiju za cirkulaciju što kod njega izaziva teške vrtoglavice i stalnu nesvesticu. Važno je je živ dočekao slobodu, i odmah ćemo preduzeti sve da ima kvalitetno lečenje i negu - rekla nam je Olga Lazarević, koja se sa sinovima Marjanom, Vladanom i Milanom i njihovim porodicom sprema za doček supruga i oca iz Haga.

U međuvremenu, u Haškom tribunalu su pre dve godine, krajem 2013, doneli odluku da se srpski general iz Ševeningena na izdržavanje ostatka kazne prebaci u jedan od zatvora u Poljskoj. Vlada ove zemlje, koja kao članica EU ima sporazum sa Hagom o tome da može da prihvati na izdržavanje kazne osuđenike tribunala, ali i da ne mora to da učini nikada nije razmatrala zahteve tribunala, više puta je odlagano donošenje odluke, tako da je Vladimir Lazarević sve vreme od izricanja kazne (29. februara 2009.godine) bio u pritvorskoj jedinici ovog međunarodnog suda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online