Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.10.2015.
12:22
b92 A

Nikolić: Dajete vuku jagnje na čuvanje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je stranim diplomatama da bi prijem Kosova u Unesko predstavljalo rasadnik budućeg sukoba, "kad god to bilo".

Tanjug
Upozorava na moguće nove sukobe: Tomislav Nikolić

Predsednik je ambasadorima u Beogradu rekao da je to problem za region, Evropu i ceo svet i da se sada postavlja pitanje ima li pravog puta za odnos Beograda i Prištine.

"Svaki dogovor koji je nametnut ili skrojen da stvara trajno nezadovoljstvo bilo koje strane, u stvari i nije dogovor, već rasadnik budućeg sukoba", rekao je Nikolić.

Negativan uticaj na dijalog

Predsednik Srbije je rekao da bi razmatranje prijema Kosova u Unesko imalo izrazito negativan uticaj na dijalog koji je u delikatnoj fazi i dodao da bi to faktički onemogućilo da se postigne obostrano prihvatljivo rešenje.

Nikolić je ambasadorima rekao da je Srbija 2012. godine pokazala da želi da učini veliki napor i u Briselu pregovara o svim pitanjima u odnosima Beograda i Prištine, ali da sa druge strane nisu želeli da razgovaraju o imovini SPC. 

Ističući da se razgovori ne mogu uspešno okončati bez konačnog dogovora o položaju SPC i zaštiti hramova, predsednik Srbije je naveo da je "Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja teritorije, proterivanja građana, nekašnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom Unesko". 

"Sve ovo je deo procesa menjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije Kosova i Metohije. Ovo istovremeno otkriva i šta je u osnovi nastojanja Kosova u pravcu članstva u Unesko, iako se to nastoji drugačije predstaviti od strane njegovih promotera", rekao je Nikolić. 

Nikolić je naveo da je na teritoriji Kosova i Metohije uništeno 174 verskih objekata, kao i da su rušene stotine kulturnih spomenika i da su južno od Ibra razrušena srpska groblja. 

"Srpski srednjovekovni spomenici nisu rušeni samo tokom oružanih sukoba, već pre i posle njih, što svedoči o nameri i promišljenom postupanju. Na Kosmetu se planski vrši zatiranje materijalnih dokaza o postojanju Srba na ovom prostoru, sa ciljem da se izvrši falsifikovanje istorije i da se stvori nov državni, nacionalni i kulturni identitet, koji podrazumeva nestanak svega što ceo milenijum svedoči o srpskom prisustvu", rekao je Nikolić. 

Navodeći da je takvo postupanje doživelo kulminaciju 2004. godine, kada je u martovskom pogromu ubijeno desetoro Srba, ranjeno i povređeno više od 900, proterano 4.000 ljudi, a srušeno i spaljeno 35 crkava i manastira, Nikolić je rekao: 

"Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuavnje". 

Nikolić je ambasadore zamolio da se o tome iskreno zamisle kako bi "shvatili kakve su muke snašle Srbe". "Preti nam se oduzimanjem nečega što nam je najdraže, nečega što je u srži naše duhovnosti, identiteta i trajanja", rekao je Nikolić. 

Nikolić je naveo i da je Unesko više puta ukazivao na potrebu očuvanja srpske baštine na Kosovu, a povukao je i paralelu između dešavanja na KiM i onoga što se dešava u Palmiri, gde je Islamska država uništila brojne drevne građevine neprocenjive vrednosti. 

POVEZANE VESTI

Petak 16.10.2015. 17:14
Dobro lopato, sve mi to vidimo! Takvi kao ti ne sluze da otvore nego da zamazu oci! Moj preslog je da uz taj izd/ajnicki referendum date i briselski sporazum na uvid da vidimo sta ste i cije to poklonili! E onda cemo da se razracunamo!
Petak 16.10.2015. 18:57
Ako je Kosovo i Metohija jagnje, sta predstavlja onda Srbija za SNS?? Samo pitam, jer glad je prirodna i bioloska potreba koja se svakim danom mora utoliti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online