Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.10.2015.
21:49
Tanjug A

Dačić: Istina na našoj strani, ali ne i brojke

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija u nepovoljnoj situaciji kada je reč o zahtevu KiM za prijem u Unesko, jer je većina članica Izvršnog saveta te organizacije priznala njenu nezavisnost. Međutim, Dačić je poručio da će Srbija uraditi sve što može i da je stav da do glasanja ne bi trebalo ni da dođe.

Tanjug
Većina članca Uneska priznala je Kosovo, upozorava Dačić

Gostujući u Vestima B92, Dačić je naglasio da postoje zemlje članice Unesko, koje nisu priznale KiM, a trpe ogroman pritisak da budu uzdržane ili da ne učestvuju u glasanji, kao i zemlje koje su priznale KiM, ali će biti uzdržane, jer smatraju da je preuranjen zahtev za članstvo KiM u tu organizaciju.

- U Izvršnom savetu Unesko, od 58 članica, 32 su priznale KiM i to nas dovodi u nepovoljnu situaciju na samoj sednici. Pokušaćemo da uradimo sve što možemo, brojke nisu na našoj strani, kad aje reč o Izvršnom savetu, bez obzira što su pravda i istina na našoj strani, što ponekad nije dovoljno - rekao je Dačić.

On je ponovio da je stav Srbije da do galsanja ne bi trebalo ni da dođe, već da bi dijalog u Briselu trebalo da bude prioritet.

Kada je reč o sastanku u Briselu, najavljenom za utorak, 13. oktobar, Dačić je rekao da ne zna da li je premijer Aleksandar Vučić odlučio da li će otputovati u Brisel.

- To je njegova odluka, mi svakog dana komuniciramo i dogovaramo se oko svih pitanja - rekao je Dačić.

Govoreći o Poglavlju 35, ministar je rekao da za Srbiju neće biti prihvatljivo ništa što je iznad statusne neutralnosti.

- Ništa što je iznad statusne neutralnosti mi nećemo prihvatiti. To znači da ne možemo da prihvatimo da KiM sklapa međudržavne sporazume, da postoji granica... - rekao je Dačić.

On smatra i da nacrt Poglavlja 35 o kojem se spekuliše u javnosti neće opstati i da o njemu tek treba da se izjasne i druge članice EU. Upitan kako je siguran da taj nacrt neće opstati, ministar je podsetio da pet članica EU nisu priznale nezavisnost KiM, a koje su posebno osetiljeve na takva pitanja, poput Španije, i koje moraju da vode računa kako se KiM predstavlja.

- To je za nas veoma značajna pozicija što EU nema jedinstven stav - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.10.2015. 22:35
Pim-pek.
Ponedeljak 12.10.2015. 12:35
гледам ги и много ги волем. на неког ми личи
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online