Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.10.2015.
03:48
M. T. - Vesti A

U otadžbinu letom do Niša

Poslednjih nekoliko meseci niški aerodrom "Konstantin Veliki", pored beogradskog, jedini u Srbiji beleži izuzetno dobre rezultate. Uvođenje linija iz Bazela u Švajcarskoj i Malmea u Švedskoj u saradnji sa Aviokompanijom Viz er, oživelo je nišku vazdušnu luku, što je uslovilo i povećano interesovanje ne samo dijaspore, nego i stanovnika celog juga i jugoistoka Srbije za putovanja avionom u svet.

Fonet/Vlada Srbije
Ministarka Zorana Mihajlović svečano je u julu 2014. godine otvorila renovirani aerodrom u Nišu

Kancelarija za dijasporu grada Niša zbog toga je tokom septembra sprovela veoma zanimljivu anketu sa putnicima sa niškog aerodroma u kojoj je učestvovalo oko 600 građana Srbije i koji su, uz zadovoljstvo kvalitetom saobraćaja i uslugama kompanije Viz er i na aerodromu izrazili očekivanja da će uskoro avioni leteti i do drugih evropskih metropola.

- Koristeći letove za Bazel tek svaki sedmi stanovnik iz ovog dela Srbije, ali i Srbi koji žive i rade u zemljama Zapadne Evrope, ovaj grad u Švajcarskoj navodi kao krajnje odredište putovanja. Svi ostali, ili oko 85 odsto njih, koriste ovu liniju da bi pod povoljnim uslovima stigli ne samo do ostalih gradova u Švajcarskoj kakvi su Cirih, Lozana ili Lucern, već i do gradova u Francuskoj, Nemačkoj ili na severu Italije, blizu švajcarske granice, i koji su sa Bazelom povezani dobrim drumskim i železničkim, ali i avio-saobraćajem - kaže za "Vesti" šef Kancelarije za dijasporu u Nišu Bojana Pejčić.

Još zanimljivija saznanja dobijena su u anketi sa putnicima na liniji Niš-Malme-Niš, ističu u Kancelariji za dijasporu.

- Za nas su potpuno neočekivana saznanja koja smo dobili od naših ljudi iz dijaspore i njihovih rođaka u Srbiji. Naime, 25 odsto putnika kao finalnu destinaciju navodi Malme, a ostali ovu liniju koriste da od ovog švedskog grada nastave za Stokholm, Geteborg ili Helsinborg i, što je od posebnog značaja, za Kopenhagen u Danskoj, Oslo u Norveškoj. Upravo je ova anketa pokazala da je najviše zainteresovanih za avio-saobraćaj iz Niša i ovog dela Srbije za otvaranje novih avio-linija sa "Konstantina Velikog" do Minhena, Frankfurta i Hamburga u Nemačkoj, do Pariza, Liona ili Marselja u Francuskoj, ali i do velikog broja gradova u skandinavskim zemljama - navodi Bojana Pejčić.

Kancelarija za saradnju sa dijasporom sprovela je ovu anketu kako bi se pomoglo i aerodromu, ali još više stanovnicima Srbije koji žele da putuju do rođaka i prijatelja u Evropi i, svakako, za naše ljude iz dijaspore.

Prednjače putnici iz dijaspore

U prva tri meseca organizovanja letova od Niša do Bazela i Malmea 55 odsto putnika bilo je iz reda Srba u dijaspori, dok su među 45 odsto ostalih turisti, rodbina i prijatelji onih koji žive u inostranstvu, ili biznismeni koji su poslovno povezani sa privrednicima i firmama u gradovima na jugu i jugoistoku Srbije. Zanimljivo je da je oko tri procenta putnika na letovima iz Niša bilo iz Makedonije i Bugarske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online