Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.09.2015.
06:00
D. Dekić - Vesti A

Vučiću sudija po njegovoj volji

Politizacija srpskog pravosuđa još od vremena Miloševića nije prestala, ocenio je za "Vesti" advokat Božo Prelević, uz opasku da je ona sada ipak manja, ali ozbiljnija nego ranije.

A. Čukić
Montaža: Andrej Vučić

Na prste politike ukazuju i vlast i opozicija. Tako je advokat Andreja Vučića, brata srpskog premijera, zbog "nastavka političkog progona premijerovog brata", zatražio i dobio ekspresnu zamenu sudije Mirjane Jovanović u postupku utvrđivanja ništavosti akta o osnivanju firme registrovane falsifikovanom ličnom kartom premijerovog brata.

U svedočenju je i Andrej Vučić naveo da su slučaj montirale bivše vlasti da bi politički diskreditovale njegovog brata. Istovremeno, bivša vladajuća Demokratska stranka optužuje aktuelnu vlast za hapšenje njihovih članova bez osnova.

Sudijska golgota

U mreži politike obreo se i slučaj sudije Vladimira Vučinića koji je sklonjen sa suđenja Miroslavu Miškoviću, iako je, kako je ovaj sudija naveo, sve radio po zakonu, pa tako i ovom biznismenu odobrio privremeno vraćanje pasoša radi puta u inostranstvo. Vučinićevoj golgoti tu nije bio kraj, jer je potom završio i pred Disciplinskim savetom Visokog saveta sudstva koji ga je proglasio krivim zbog javnog komentarisanja svojih sudskih odluka.

Kao poslednji primer navode nekadašnjeg direktora pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića koji je uhapšen nekoliko dana pošto je premijer Vučić "izašao iz ovlašćenja", rekavši da "veruje" u skora hapšenja u Vojvodini.

Prelević, uz napomenu da nije stranački opredeljen, navodi da mu je jasno što se slučaj Vučić pokušava završiti u što skorijem roku, ali smatra da tu ima toliko nejasnoća da se od sudije ne može tražiti da presudi odmah.

- Zašto bi se u tom slučaju radilo brže nego u drugim i pod kakvim je pritiskom sudija koji je dobio taj predmet - pita Prelević.

Kao srpsku "umotvorinu" ističe i primer Specijalnog suda koji ako nekog oslobodi, plaća sve troškove.

- Za dokaze su zaduženi policija i tužilaštvo, a ako oni loše rade, njihove greške plaća sud. S druge strane, i sudija koji odlučuje da li treba osloboditi ili osuditi zna da može da mu se desi da sud grca u dugovima i da ne primi platu - kaže Prelević.

S druge strane, kako ističe, mediji su se puno bavili najavljivanjem hapšenja i nizom privođenja više osoba, a da posle prilično proteklog vremena još uvek nema čvrstih argumenata protiv tih ljudi.

- Ili tu ne valja rad nadležnih organa ili nije ni bilo osnova za proces - pojašnjava ovaj advokat i nekadašnji kooministar policije. On smatra da zbog takvih stvari i drugih koje nisu harmonizovane sa evropskim standardima, Srbija četiri godine čeka na otvaranje poglavlja u pregovorima sa Briselom.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.09.2015. 06:14
Ово је власт која је најгора коју је Србија имала
Utorak 29.09.2015. 12:55
Andreja Vucic je zatrazio zamenu sudije u njegovom postupku zbog odugovlacenja postupka u beskraj i obrazlazuci da ne zeli da njegov proces zastari zbog nemarnosti sudije, vec da pravosnazno bude osudjen ili oslobodjen. Drugi sudija ce biti izabran kompjuterskom obradom tako da niko nece i nemoze imati uticaja na izbor sudije. U svakoj normalnoj drzavi ovo bi moralo biti propraceno sa odobravanjem jer najzad neko zeli da mu sesudi i da se donese sudska odluka, a ne da se godinama razvlaci po sudovima, sto Bozo Peljevic i zeli jel tad ima izvanrednu priliku da cerupa svoje klijente, sto je sudjenje duze za tolko je Bozo tezi. Kod nas sve prerasta u politicki cirkus i kad trazis da ti se posteno sudi i kad izbegavas sudjeneje. Svi se slazu da je u Srbiji za 12 godina vladavine DOS-a napravljena pljackaska privatizacija, da su pare deljene sakom i kapom, da je RBV dvaput pljackana i dvaput podizana na noge, da su se po Srbiji samo podizali temelji zasta je neko uzimao debele pare. Svi mi znamo kako su 2000-te godine DOS-ovci dosli na vlast i ko je sa njima doso, narod dobro zna sta su ti politicki oponenti tad imali, a sa kojim bogastvom su docekali Novu 2013. godinu. Neki su dosli na tetkin kauc sa kesom u ruki, a otisli teski sa po 15-estak miliona evra, da nepominjemo vile po Beogradskim pasnjacima, garniture rucnih satova teske stotinama hiljada evra, a zamislite da je Balsa Bozovic uzo Babicev sat, licitirao ga sa obecanjem da ce novac dati u dobrotvorne svrhe. Svi smo videli da se sat licitira, a niko nezna gde su zavrsile pare. Ocito taamo gde i od Razvojne Banke Vojvodine. Za takvim ljudima se danas zali i rone krokodilske suze. Danas se izgradnja Beograda na vodi naziva mafijaskim projektom, a DSS i DS su za 12. godina "opljackali" 12. Beograda na vodi. Ako nista drugo ovi su bar sa stotinu hektara uspeli da ociste demokratsko djubre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online