Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.09.2015.
04:10
D. Dekić - Vesti A

Brisel podigao hrvatske rampe

Pritisak Brisela na hrvatskog premijera Zorana Milanovića, poništio je njegovu nerazumnu meru prema Srbiji i podigao rampe na granici Hrvatske za sva teretna i vozila sa srpskim tablicama. Odmah posle toga i Vlada Srbije povukla je ranije donesenu kontrameru zabrane ulaska robe iz Hrvatske na srpsku teritoriju.

Tanjug
Nerazumno ponašanje Zagreba: Nemerljive štete od blokade granice

U ovom sukobu koji je pokrenuo Zagreb, trijumfovao je Beograd, a iako je srpski premijer Aleksandar Vučić apelovao na domaće medije da ne likuju zbog pobede razuma, mediji su epilog do sada neviđenog poteza Milanovića, ocenili kao veliki diplomatski uspeh Srbije.

EU je zbog hrvatskog zatvaranja granica naložila hitnu istragu, jer je Zagreb prekršio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poruka je evropske šefice diplomatije Federike Mogerini.

Prekor Milanoviću stigao je i od komesara Johanesa Hana koje je njegove mere okarakterisao kao diskriminatorne.

Vučić i Milanović obratili su se javnosti dve zemlje putem nacionalnih TV servisa. Dok je Vučić akcentirao veliku ulogu Evropske unije u rešenju ovog problema, Milanović je, kao da ne haje za ogromne štete koje je izazvao svojoj i komšijskoj privredi, poručio da se blokada granica može ponovo desiti.

- Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU, ja to ne želim. Želimo normalne odnose - rekao je Milanović, negirajući briselsku ulogu u konfliktu, rečima da ne zna ko bi vršio pritisak na Hrvatsku.

Vučić je, uz izvinjenje građanima Hrvatske što je Srbija "bila prinuđena da na dan i po zatvori granice" za robu iz njihove države, kazao da je povodom hrvatske blokade Srbija dobila podršku EU, iako nije njena članica, ali i čitavog sveta.

Ukidanje mera Hrvatske, srpski šef diplomatije Ivica Dačić okarakterisao je kao veliki uspeh Vlade Srbije i poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nije krila zadovoljstvo što se kriza koju je izazvala Hrvatska završila brzo, istakavši da "Beograd nije želeo nikakvu krizu u Evropi, niti da ošteti ničiju ekonomiju".

Protiv zatvaranja granica je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je istakla i da Hrvatska ne sme da se sukobljava sa susedima.

Tanjug

Milanović, Orban, varvari i Arapi

Milanović je negirao da je rekao kako su Srbi varvari, već je to pogrešno citirano.
- Ja to nisam rekao, kažem Orban doživljava Arape kao varvare. Čovek sam koji se zalaže za Srbe - rekao je on dodajući da su njegovi preci kao partizani "branili Srbe od ustaškog zuluma". Mada je govorio da Srbija usmerava izbeglice ka Hrvatskoj, u poslednjem obraćanju je bio kontradiktoran kazavši da izbegle koji uđu u Srbiju treba organizovano voditi ka severu, a ne da to bude "spontana ekonomska aktivnost".

Protiv komšijskih svađa je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht koja smatra da za stolom za kojim se bude odlučivalo o migrantima uz članice EU, moraju da sede i SAD i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu u Uniji, ali preuzimaju teret krize.

- To je nova podela uloga, u kojoj bi zapadni Balkan bio mnogo pametniji kad bi nastupao zajednički, a ne dozvolio da opet bude podeljen na državice koje će se, umesto za evropske i globalne, boriti za svoje usko shvaćene interese, vrlo politikantske prirode - zaključila je Liht.

Normalizovan saobraćaj

Saobraćaj je na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo juče tekao bez ikakvih smetnji za putnička vozila sa srpskim tablicama koja idu u Hrvatsku i kamione koji hrvatsku robu voze u Srbiju, a samo su kamioni koji izlaze iz Srbije čekali oko dva sata. Pomoćnik komandira stanice granične policije Batrovci Zoran Marčeta očekuje da gužva sa kamionima već danas bude raščišćena, jer su preduzete sve mere za ubrzanje protoka saobraćaja.

Srbija izvan rute?

Informacije o otvaranju novih migrantskih ruta iz Turske prema zapadnoj Evropi, govore da bi Srbija i Hrvatska mogle da budu zaobiđene u narednom nadolaženju ljudi sa Bliskog istoka, i to zato što je Mađarska podigla ograde na granici sa njima.

Izbeglice u turskim kampovima, spremaju se za promene trase u dva pravca. Jedan ide preko Grčke, Bugarske i Rumunije, gde se račva na krak koji ide preko Mađarske do Nemačkoj, dok drugi ide preko zapadnog dela Ukrajine i Poljske do Nemačke i skandinavskih zemalja.

Grčkom ide i drugi pravac kretanja, ali preko Albanije, odakle bi se izbegli brodovima prevozili do juga Italije. Hrvatski mediji ukazuju da se sve više pominje i otvaranje pravca preko juga Hrvatske, gde bi se migranti iz Turske kretali Grčkom, Makedonijom, Kosovom i Crnom Gorom, a u Konavlima ulazili u Hrvatsku.

Slobodna Dalmacija objavljuje da se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji spremaju za taj scenario a plan je da ih smeste na poluostrvo Prevlaka. Navodi se da je izglednije da će migranti iz Crne Gore ulaziti u BiH, pa u Hrvatsku kod Metkovića, pa je plan smestiti ih na području Luke Ploče.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.09.2015. 09:15
Vučić i Milanović su najobičnije podguzne muve Brisela . KOJU odluku oni sami smeju da donesu a da ne pitaju gazde u Briselu ? Samo glup može da misli da se oni nešto pitaju . Jednostavno oni su ŠPIJUNI koji rade u interesu gazda iz Brisela i ko jjebbe narod i Srbije i Hrvatske šta misli ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online