Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.09.2015.
14:45
Tanjug A

Han: EU čvrsto uz Srbiju

Komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je uoči sutrašnje posete Beogardu da je Evropska unija uz Srbiju u ovoj sveevropskoj krizi koja može da se reši jedino zajedničkim pristupom.

Fonet/D. A.
Srbiji stiže podrška iz Evropske unije: Johanes Han i Aleksandar Vučić

- Zahvalan sam Srbiji što se odnosi profesionalno i odlučno u postupanju sa izbegličkom krizom - navedeno je u saopštenju i isitče da "Srbija obezbeđuje izbeglicama pristojne uslove za život u skladu sa međunarodnim standardima".

U saopštenju se navodid a će Han sa zvaničnicima Srbije razgovarati o aktuelnoj izbegličkoj krizi i izraziti solidarnost Evropske unije prema Srbiji.

- Ove nedelje je najavljeno obezbeđivanje dodatnih 17 miliona evra kao podrška naporima Srbije i Bivše jugoslovenske republike Makedonije u rešavanju izbegličke krize - podsetio je Han.

Komesar za evropsku politiku susedsta i pregovore o proširenju razgovaraće sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom i ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović.

Han će se sastati i sa nevladinim organizacijama i posetiće centar za pomoć izbeglicama u Šidu.

Ne uništavati susedsku politku na zapadnom Balkanu

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček pozvala je da se susedska politika na zapadnom Balkanu ne uništavati novim graničnim ratovima.

- Spirala zatvaranja granica, koju je prikazala najpre članica EU Mađarska, sada je stigla i do Hrvatske i Srbije, na štetu obe zemlje i susedske politike u regionu - navela je ona u saopštenju.

Lunaček je istakla da Hrvatska, u sporu oko savladavanja izbegličke krize, zatvaranjem granica koristi svoju nedavno dobijenu snagu kao članica EU.

Ona je podsetila da je Hrvatska prva zatvorila svoje granice za teretni saobraćaj iz Srbije, i da je Beograd uveo, tokom noći, kontramere.

- Ova polika revanš-faulova ne sme u Evropi postati princip - upozorila je austrijska političarka ističući da, dok su se šefovi država i vlada EU sinoć konačno dogovorili oko prvih koraka ka više solidarnosti u vezi sa izbegličkom krizom, dolazi do porasta nacionalnih egoizama i iracionalnih akcija, vođenim predizbornom kampanjom.

EU, prema njenim rečima, ne sme to samo gledati skrštenih ruku i čekati dok se aktuelna prebacivanja krivice, potpirena osećanjima iz ratnih doba, izrastaju u situaciju većeg sukoba između Hrvatske i Srbije, i drugih zemalja regiona.

- Zemljama zapadno-balkanske rute potrebna je veća podrška, a istovremeno neophodan je politički pritisak iz EU, kako ne bi susedska politika bila uništena graničnim ratom - zatražila je Lunaček.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.09.2015. 14:55
Нећемо нац-иевропу у Србији, нећемо Србију у нац-иевропи.
Četvrtak 24.09.2015. 21:13
EU čvrsto uz Srbiju-sve čvršće ograde
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online