Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.09.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Zagreb divlja, EU žmuri

Agresivnim i neprihvatljivim merama zatvaranja graničnih prelaza za protok robe iz Srbije, Hrvatska je drastično pogodila srpske nacionalne i vitalne ekonomske interese i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost, navedeno je u pismu srpskog premijera Aleksandra Vučića najvišim zvaničnicima u Briselu.

Tanjug
Milionske štete: Kamioni sa robom već danima čekaju na ulaz u Hrvatsku

Tražeći njihovu pomoć akcentirao je da jednostrana odluka Zagreba nema veze sa rešavanjem evropske migrantske krize, već se njom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nanosi direktna šteta ekonomskoj saradnji Srbije sa EU.

Srpski premijer smatra da dalji negativni uticaj može proisteći iz neekonomskih barijera za ulazak koje Hrvatska podiže.

- To ne samo da može da poveća ekonomski pritisak na Srbiju, već i nanese štetu naporima za unapređenju regionalne ekonomske slike. Nadam da će mere uvedene Srbiji biti ukinute što pre da bi izbegli primenu recipročnih mera - ukazao je Vučić.

Milanović nudi autobuse

Aleksandar Vučić je pokušao da reši problem na granici telefonskim razgovorima sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, a tamošnji mediji pišu da se požalio na transport izbeglica, pa mu je Milanović predložio da pošalje autobuse na granicu sa Makedonijom i pomogne vožnju do Mađarske i delom ka Hrvatskoj.
- Vučić na to nije odgovorio, a obećao je da će sve učiniti kako bi deo izbeglice preusmerio ka Mađarskoj - objavljuje "Jutarnji" reči neimenovanog izvora koji kaže da srpske vlasti nemaju kontrolu nad kretanjem izbeglih već ih puštaju da sami iz Srbije idu prema Beogradu.

On je naveo da su troškovi za registraciju migranata i nabavku hrane iznosili 20.000 evra dnevno četiri meseca unazad, dok su ukupni daleko veći, a operativni za samo jedan prihvatni centar pola miliona evra mesečno. Vučić je podsetio da je sa ekonomske strane, Srbija pretrpela 1,7 milijardi štete od poplava. Srpski premijer je apelovao na EU zvaničnike da utiču na Hrvatsku da počne kao i Srbija da reaguje na migrantsku krizu najozbiljnije, ljudski i odgovorno i na evropskim vrednostima.

Ovo pismo stiže na adresu Brisela koji gotovo da ne reaguje na ponašanje svojih članica u srpskom okruženju, šaljući poruke da svaka država ima pravo na sopstvene mere. Hrvatska je posle nekoliko talasa migranata nerazumno blokirala teretni saobraćaj iz Srbije, stvorivši haos na međama i ekonomski rat sa pogubnim posledicama.

Dok Vučić ističe da Srbija gubi 20 miliona evra i preti kontramerama kamiondžije, koje danima čekaju da prođu ka Evropi, nezadovoljne odlukom Zagreba da pusti samo vozila sa kvarljivom robom, blokirale su prelaz Batrovci u međuprostoru dve zemlje i ne dozvoljavaju ni prolaz putničkih vozila.Kolona kamiona na tom prelazu duga je 15 kilometara.

Protiv mera hrvatskih vlasti pobunila se i Hrvatska privredna komora apelujući na vlast da spreči "katastrofu za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima". Procene Komore govore da bi dnevni gubici bili milion evra, pa apeluju na Beograd da ne uvodi rigorozne mere. Vučić kaže da su one neminovne ako se ne dogovori sa kolegom Zoranom Milanovićem i ne precizirajući o kakvim je koracima reč objašnjava da će biti u tri nivoa, političke, pravne i ekonomske prirode. Spekuliše se da su među kontramerama, zabrana ulaska hrvatskih kamiona u Srbiju i uvoza robe iz ove zemlje.

U čitav problem se umešala i Mađarska, a zbog uslovljavanja hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da će otvoriti glavni granični prelaz ka Srbiji ako srpske vlasti izbeglice usmere prema Mađarskoj, ambasador te zemlje je uputio protesnu notu Zagrebu. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić složio se sa mađarskim kolegom da je zahtev Hrvatske neprihvatljiv prema evropskim normama.

- Ovo je jedna vrsta ekonomske agresije, a mi smo svi žrtve unutrašnjih političkih prilika u Hrvatskoj. Bolje je doći do rešenja, a ne komplikacija - ocenio je Dačić i ukazao da Srbija ima 44.000 izbeglih iz Hrvatske.

- Mi smo svima već rekli šta je Hrvatska prekršila, ali EU sa svojim mehanizmima očigledno ne pokazuje baš preveliku efikasnost u ovom momentima.

Johanes Han: Otvorite granice!

Evropski komesar za proširenje Johanes Han zatražio je od svih država Zapadnog Balkana da otvore granice za nesmetan protok robe i stišaju retoriku.
- Pozivam ih da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju granične prelaze - rekao je Han istakavši da to ima ima direktne ekonomske posledice po ceo region.
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je ocenio da zatvaranje granica, ograde i barijere nisu rešenje problema.

On je podsetio da je ovo nezabeležen slučaj od Drugog svetskog rata i da je jedino za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila zatvorena granica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.09.2015. 19:13
" Загреб дивља". Па дивљаци су и зато дивљају.Метнули се на Британце,Французе,Немце......
Četvrtak 24.09.2015. 21:01
Ko kaže d a EU žmuri-gleda sa zadovoljstvom širom otvorenih očiju i trlja ruke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online