Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.09.2015.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija gubi milione zbog blokade granica

Zatvaranje granica između Srbije i Mađarske, odnosno Hrvatske, nanosi Srbiji ogromnu materijalnu štetu koja se meri milionima evra. Prema podacima Privredne komore Srbije, samo preko graničnih prelaza Horgoš ka Mađarskoj, odnosno Batrovci s Hrvatskom, dnevno prođe robe u vrednosti od oko 21 milion evra. Sada su ti prelazi zakrčeni kilometarskim kolonama kamiona koji na svoja odredišta neće stići na vreme.

Reuters
Umesto saradnje u regionu niču ograde

- Teško je izmeriti direktnu štetu, ali špediteri imaju velikih problema u planiranju isporuka robe - kaže Bojan Đurić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Da je stvar alarmantna, priznao je i ministar trgovine Rasim Ljajić.

- Šteta bi sigurno mogla da se meri milionima evra, jer su i Hrvatska i Mađarska veoma važni spoljnotrgovinski partneri Srbije. Osim toga, i jedna i druga zemlja su tranzitne kad je reč o plasmanu robe iz Srbije na treća tržišta. To je direktna šteta, a o posrednoj da i ne govorimo, jer će sigurno biti veća, posebno ako se imaju u vidu poruke koje se šalju potencijalnim investitorima u regionu - ističe Ljajić.

Nema obrazloženja

Hrvatska je za teretni saobraćaj zatvorila jedini otvoreni granični prelaz sa Srbijom, Batrovci - Bajakovo, dok putnički saobraćaj i dalje funkcioniše. Hrvatska policija je ovakvu odluku saopštila pograničnoj policiji Srbije bez ikakvog obrazloženja.

Zasad kamioni ne prelaze na alternativne pravce, nadajući se da ovo stanje blokade granice neće potrajati. Međutim, ako se situacija ne promeni, pre svega tranzitni transport bi mogao da krene put Bugarske i Rumunije, odnosno međunarodnog Koridora 4 koji potpuno zaobilazi Srbiju. Taj put je duži, ali u vanrednim okolnostima i jedina alternativa i svakako brža ruta nego ona koja vodi preko naše zemlje.

Koliku štetu trpe privrednici u Srbiji i stranci koji koriste naše auto-puteve, tek će se meriti u mesecima kad kriza mine, ali je svakako reč o velikim gubicima za zemlju ionako skromnog izvoza kao što je Srbija.

Zbog velike ekonomske štete kojoj smo tuđom zaslugom izloženi, u Vladi Srbije se razmatra i opcija podizanja tužbi protiv Mađarske i Hrvatske pred međunarodnim sudovima jer je reč o otvorenom kršenju međunarodnih ugovora.

- Nadam se da nećemo morati da idemo pred međunarodne sudove, ali ako se ovo nastavi, nemamo drugog izbora već da zatražimo zaštitu kod međunarodnih sudova. Trpimo veliku ekonomsku i svaku drugu štetu, a Srbija nije uradila ništa što bi opravdalo zatvaranje granice, niti je bilo kome pretnja - rekao je ministar rada Aleksandar Vulin prilikom posete Subotici.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.09.2015. 20:18
ако је рачуница таква као што овде пише онда можемо лепо да видимо какав је вучић лола и бећар - шта је за њега 42 милиона евра... поред оваквих срба - он има на располагању све време овог света....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online