Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.09.2015.
10:47
Tanjug A

Mađarska angažuje dobrovoljce i rezerviste, Kolinda vojsku, a Milanović izbeglice podmeće kao kukavica jaje

Ministar odbrane Mađarske Ištvan Simičko pozvao je jedan broj vojnih rezervista, dobrovoljaca, da pomognu zbog "velike izbegličke krize". Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da će u izbegličkoj krizi biti neizbežan angažman vojske i da je stanje na terenu gore nego što se mislilo. Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je njegova zemlja naterala Mađarsku da primi izbeglice, poslavši im vagone sa ljudima bez najave i da će to nastaviti da radi i dalje bez dogovora.

Reuters
Devojčica na šinama na železničkoj stanici u Tovarniku

Simičko je odluku doneo na zahtev načelnika generalštaba mađarske vojske. Mađarski rezervisti će biti zaduženi da popune vojne kasarne iz kojih su otišli vojnici trenutno angažovani na obezbeđenju državne granice. Pored toga, njima mogu biti dodeljeni i drugi zadaci.

Mađarsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je bodljikava žica postavljena na čitavoj granici sa Hrvatskom u dužini od 41 kilometar, u pokušaju da zaustavili priliv izbeglica u zemlju. Preostalih 330 kilometara granice između Mađarske i Hrvatske ide duž reke Drave koju je teško preći.

Hrvatska predsednica je u petak uveče pozvala premijera Zorana Milanovića da dođe na odručje Tovarnika i uveri se kakvoje stanje.

- Ne možemo apsorbovati veći broj migranata na ovom području dok se ne reši pitanje njihovog tranzita negde drugde - rekla je hrvatska predsednica sinoć.

Ona smatra da je neizbežan angažman Hrvatske vojske i naglasila je da ne misli samo na ukljucivanje vojske duž granice, nego na celom području.

Premijer Milanović posetio je u subotu ujutru Beli Manastir u blizini granice sa Mađarskom, a u međuvremenu (noćas) se postarao da izbeglice nestanu sa hrvatske teritorije. On je rekao da je "Hrvatska naterala Mađarsku da primi izbeglice" i da će to raditi i dalje.

- S Mađarskom nije bilo dogovora. Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje -  izjavio je hrvatski premijer tokom posete Belom Manastiru.

Za problem izbeglica prozvao je Grčku i Tursku.

- Problem je u Grčkoj i Turskoj. Preko grčkih ostrva prelazi 75-80 odsto svih migranata. To se da sprečiti, EU to treba da preuzme - rekao je Milanović.

POVEZANE VESTI

Subota 19.09.2015. 12:14
Najgora hrvatska vlast u našoj povijesti. Uništili odnose sa svim susjedima - Mašarskoj, Bosni, Srbiji, Sloveniji. Ne mogu štititi granice. Urušili ekonomiju. Ako će Bog dati ove godine ih se napokon rješavamo...
Subota 19.09.2015. 13:44
Nije prvi put fashistima i ustashama da dizu oruzje na narod! To je demokratska Evropa u pravom svom svetlu (tami)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online