Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.09.2015.
06:46
D. Dekić - Vesti A

SAD teraju Vučića od Dodika i Rusije

Ponovnu posetu Aleksandra Vučića SAD politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je kao popravni ispit za koji se srpski premijer mnogo bolje pripremio.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Džozef Bajden

Vučić je razgovore sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom ocenio kao izuzetno uspešne, a iz saopštenja posle sastanka vidi se da je migrantska kriza jedina nova tema na starom spisku sa EU integracijama, investiranjem u Srbiju, slučajem braće Bitići i saradnjom u oblasti energetike.

Vučić je posle sastanka rekao da Srbija želi da izbegne svaku vrstu energetske zavisnosti. Vukadinović je mišljenja da će srpski premijer najteže ispuniti energetske zahteve SAD postavljene još tokom junske posete Vašingtonu, jer Srbija nema alternativu ruskom gasu.

- Vučić je odneo poklone kao što su novi paket briselskih sporazuma, gomila pohvala EU za politiku prema migrantima, pomirljive izjave povodom napada na njega u Potočarima, ali i prve presude za paljenje ambasade SAD posle protesta "Kosovo je Srbija" 2008. Taj trud nije ostao nepohvaljen, ali SAD su mu u torbu natrpale još političkog i diplomatskog kamenja - kaže Vukadinović za "Vesti" .

On podseća da je uoči ove Vučićeve posete Vašingtonu ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi pohvalio presude za napad na ambasadu, ali i zatražio i utvrđivanje odgovornosti zbog toga što je policija posle mitinga napustila obezbeđivanje ambasada. Prema rečima Vukadinovića, to pokazuje da se SAD neće zadovoljiti samo kažnjavanjem napadača.

- Kirbi je naglasio da će teme Vučićeve posete biti put Srbije ka EU, biznis, ali i slučaj braće Bitići. Nema sumnje da će od Vučića verovatno tražiti i konkretnije ograđivanje od predsednika RS Milorada Dodika i dodatno distanciranje od Rusije - ukazao je naš sagovornik.

On smatra da SAD od Vučića zahtevaju punu poslušnost i kooperativnost u sprovođenju američkih interesa i evroatlantske politike u regionu, kao što je nekada Staljin tražio od Tita. Prema Vukadinoviću, svaka vlast u Srbiji biće pod ogromnim pritiskom da čini krupne i bolne ustupke zbog sitnog i najčešće ličnog političkog ćara.

- Razlika između aktuelne vlasti i ranijih je što zbog političke biografije i načina na koji je došao na vlast, Vučić uživa manje poverenje i mora da čini mnogo veće ustupke. To je ujedno i naš najveći problem - zaključio je Vukadinović.

EU pametnija

Američki mediji kritikuju EU zbog potpisivanja ugovora o Severnom toku dva i potpadanja pod potpunu energetsku zavisnost od Moskve kojom će Ukrajina biti izolovana od gasnih tokova. Moskovski mediji ističu da su evropske zemlje odustale od nerealnih gasnih puteva iz SAD i okrenule se Rusiji i njenom gasu kao realnosti.
Vučić je rekao da su u Vašingtonu nastavljeni junski razgovori o energetskoj situaciji, podsetivši da Srbija sa EU razgovara o izgradnji interkonektora prema Bugarskoj i najavio da će o energetskim pitanjima uskoro u SAD razgovarati i ministar energetike Aleksandar Antić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.09.2015. 06:57
Ко је газда Србије од 5 октобра 2000.год. ??? САД су потплатиле ОТПОР са 28 000 000 долара ( 3 160 000 000 динара ) да се скине Слободан Милошевић .Дошли на власт ДС и почели су са уништавањем Србије а Вучић завршава уништавањем Србије.
Četvrtak 17.09.2015. 08:16
Ma nemaju ga sta terat amerikanci on igra njihovu igru zato sto je on davno njihov!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 17.09.2015. 07:37
Ista prica , pa i Rusija nas na to isto tera i nabija nam na nos da nam me je mesto u EU ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online