Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.09.2015.
13:26
Tanjug A

Prva grupa izbeglica vratila se sa Horgoša u Kanjižu

Nakon više desetina sati provedenih na granici ka Mađarskoj danas se sa graničnog prelaza Horgoš prva grupa, od 30 do 40 izbeglica, autobusom vratila u prihvatni centar u Kanjiži, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Reuters
Izbeglice provele noć na ničijoj zemlji, čekaju otvaranje granice...

Migranti, inače, i dalje oklevaju da napuste taj garncicni prelaz bez obzira na to što imaju informaciju da se na graničom prelazu kod Šida, ka Hrvatskoj, izbeglice propuštaju bez problema, te da, ako žele, mogu da se vrate i u Kanjižu ili neki drugi prihvatni centar u Srbiji. Oni imaju rezervu pa na takvu informaciju odgovara kontra pitanjem da li im je preko Hrvatske siguran put u Nemačku.

Ilegalno ušlo 367 izbeglica, svi uhapšeni

Prvog dana primene oštrijih zakona o nelagalnom prelasku granice, u Mađarsku je juče ilegalno ušlo samo 367 izbeglica i svi su uhapšeni, saopštila je mađarska policija. Sudski postupak biće pokrenut protiv njih 316 zbog oštećenja zaštitne žičane ograde podignutoj na granici sa Srbijom, a ostalih 51 osoba biće optužena za nelegalan ulazak u Mađarsku.

Dobar deo njih kaže da nema dovoljno informacija i da ne znaju za druge opcije, te da sede i čekaju sa nadom da će Mađarska, ipak, otvoriti granicu.

Portparolka UNHCR Melita Šunjić je za Tanjug rekla da se u poslednjih pola sata situacija menja nakon saznanja za granični prelaz u Šidu, navodeći da je juče autobus koji je odvozio izbeglice u Kanjižu bio prazan i niko nije hteo u njega da uđe. 

Sada je, rekla je, situacija drugačija.

Na pitanje da li je UNHCR dobio bilo kavu informaciju o eventualnom otvaranju granice na Horgošu ona je rekla da im policija te zemlje nije ništa saopštila i dodala da se problem ne može rešiti prelaskom migranata sa jedne na drugu granicu, već da EU mora doneti sveobuhvatan plan za čitavu Evropu.

Predato 70, odbijeno više od 40 zahteva za azil

Izbeglice su predale više od 70 zahteva za azil u Mađarskoj, od čega su vlasti odbile oko 40 zahteva, izjavio je glavni savetnik premijera Mađarske Đerđ Bokondi.

On je na prelazu Reske, za televiziju M1 rekao da Mađarska policija sa odgovarajućim snagama obezbeđuje ogradu na granici sa Srbijom kod Reskea, gde, kako je rekao, oko stotinu predvodnika izbeglica zagovara odbijanje predaje zahteva za azil.

Bokondi je dodao da je policija sa ozbiljnim snagama prisutna na celoj dužini granice sa Srbijom.

Mađarske vlasti zatvorile su granicu prema Srbiji, a prema izveštajima M1, ove večeri oko tri hiljade izbeglica se nalazi na ničijoj zemlji između Srbije i Mađarske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online