Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 15.09.2015.
17:59
Tanjug A

"Srbija ne želi da bude žrtva izbegličke krize"

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji borvi u dvodnevnoj poseti Češkoj, apelovao je danas na Evropsku uniju da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja izbegličke krize jer, kako je rekao, ono što je sigurno je da Srbija ne želi da bude žrtva.

Tanjug
Srbija je poštovala evropska pravila: Ivica Dačić

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Lubomirom Zaoralekom, Dačić je ocenio da se Srbija, kao i čitava Evropa suočava sa migrantskom krizom i da naša zemlja "nije ni u kakvoj vezi sa tom krizom osim što je tranzitna teritorija" istakavši da je kroz Srbiju prošlo 140.000 migranata, a da je 550 tražilo azil u Srbiji.

- Svi hoće da idu u zapadnu Evropu. Specifičan problem koji Srbija ima, koji je razlikuje od drugih zemalja, jeste da vi učvršćujete spoljne granice EU, odnosno Šengena, a nama migranti dolaze upravo iz EU, iz Grčke i Bugarska - rekao je Dačić, saopštenje MSP.

  - Prema kome onda mi da učvršćujemo naše ograde? - zapitao je on.

Srbija uvažava potrebe svake od zemalja EU da štiti svoje nacionalne interese, naveo je Dačić i dodao da "nismo prezadovoljni time što to ima simbolički loš značaj".

- Mi nećemo kvariti odnose sa tim zemljama i apelujemo na EU da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja. Ono što mi u Srbiji sigurno ne želimo, jeste da mi na kraju budemo žrtve - naglasio je Dačić.

On je istakao da je Srbija poštovala evropska pravila, u skladu sa obavezama kao zemlje kandidata i da je pokazala visok nivo odgovornosti o čemu svedoči i činjenica da nije bilo nikakvih antimigrantskih incidenata.

- Ovo je velika kriza sa kojom se EU suočava i zato ona mora da reaguje veoma ozbiljno i sa jasnim planom - rekao je Dačić istakavši da ni Srbija ni Češka ne mogu mnogo da utiču na to.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.09.2015. 18:36
Srbija treba sve da učini da izbeglice odu tamo gde su naumili . Jednostavno treba im dati klešta i ostalu opremu za sečenje ograda a oni će znati gde i kako to da urade . Ako neće kroz Mađarsku onda ih usmeriti na Hrvatsku odnosno Bosnu . Srećan im put .
Utorak 15.09.2015. 18:54
ви сте најбољи доказ да - "не жели"....
Utorak 15.09.2015. 22:10
Ne želi ali mora i biće-sve na to liči.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online