Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 16.09.2015.
03:00
N. Jokić - Vesti A

Visoki komesar UN zatražio u Evropskom parlamentu: Srbija centar za izbeglice?

Posle odluke Mađarske da faktički zatvori svoju granicu, Srbija će najverovatnije postati neka vrsta platforme u izbegličkoj krizi, mesta na kome bi se organizovala selekcija izbeglica na one koji imaju pravo na azil i na one koji ne mogu da ga dobiju. Odatle bi se oni koji dobiju azil transportovali u evropske zemlje prihvata, a oni koji su odbijeni bili bi prisilno vraćani u države porekla.

Reuters
Evropa mora da pomogne: Antonio Gutereš

Ovu ocenu izneo je juče u Evropskom parlamentu u Briselu, Antonio Gutereš, visoki komesar UN za izbeglice, inače autor programa za rešavanje izbegličke krize koji je prihvatila EU i koji se zasniva na uspostavljanju koordinacionih centara za prihvat i selekciju izbeglica i migranata.
Gutereš je rekao da "ne zna šta će da se desiti na mađarskoj granici, ali da je izvesno da je hitna pomoć neophodna Srbiji".

- Potrebno je da u Srbiji brzo ustanovimo kapacitete za sistematski prijem (izbeglica) i verovatno za program relokacije - prebacivanja izbeglica u treće zemlje ukoliko Srbija bude primila veliki broj - rekao je Gutereš obraćajući se članovima Odbora za spoljne poslove EP.

- Srbija će biti mesto na koje ćemo se koncentrisati, to je neizbežno - rekao je Gutereš. - Ako ne upotrebimo Srbiju takođe kao platformu za relokaciju - odnosno prebacivanje u treće zemlje i za vraćanje u zemlje porekla - u tom slučaju imaćemo veoma velike probleme.

Lekcija arapskih poslanika

Na sastanak u EP juče su bili pozvani i arapski poslanici iz Libije, Maroka i Tunisa kao i predstavnici turskog parlamenta koji su svi od reda održali lekciju iz dostojanstva svojim evropskim kolegama od kojih su dobili aplauz. "Evropa treba da prizna svoje greške i učini sve da ih ispravi koliko je moguće. Ne možete da svrgavate diktatore kakav je, bez sumnje bio Gadafi, da izbombardujete i da zatim u svojim avionima odete kući kao da ništa nije bilo ne predvidevši pri tom šta će biti posle i prepuštajući tamošnji narod haosu - sve to u ime ljudskih prava", rekao je poslanik iz Tunisa.

On je dodao i da ne veruje da će i Srbija početi da izbacuje izbeglice i ocenio da je srpska vlada "do sada bila vrlo korektna".

O tome kako je Evropa pustila krizu da dostigne usijanje svedočio je turski poslanik koji je rekao da od 2011. u njegovu zemlju došlo dva miliona izbeglica iz Sirije. Turska je investirala više od milijardu evra za njihov prihvat, davala je državne stipendije studentima, a da je EU pri tom reagovala simboličnom podrškom. Slično je sa Libanom u kome živi oko dva miliona izbeglica iz Sirije. Sada kada je konačno kriza kulminirala - Turskoj se više ne daju komplimenti da je država-model.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.09.2015. 07:20
Где су сада они полуписмени коментатори који су ме вређали да сам шовиниста .Када сам пре годину дана говорио и писао да шипт-арска сеоба на север представља пробу. Ја сам националиста јер оволим своју земљу Србију и њене становнике. Свима у свету је дозвољено да буду националисти само се у Србији то представља као лоша навика. Ето вам вашег драмосера који је наставио истим путем као и жути бандити пре њега. На пролеће када Србија буде нестала питаћу вас који планирате и организујете свој живот само 1 дан унапред " ШТА САДА"
Sreda 16.09.2015. 21:23
čuj čoče kokoti poju jebbo matter svoju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online