Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.09.2015.
13:14 >> 17:38h
Tanjug, B92 A

Haos na Horgošu: Dodata prepreka od lima, izbeglice štrajkuju

Oko 1.000 izbeglica sa Bliskog istoka štrajkuje glađu i žeđu nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti, javio je reporter Tanjuga.

Tanjug
Nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti

Mađarska granična policija saopštila je preko razglasa izbeglicama sa Bliskog istoka, koji od ponoći, kada je stupio na snagu izmenjeni, pooštreni zakon o granici čekaju ulazak u tu zemlju, da neće biti propušteni, što su oni dočekali burnim negodovanjem.

Sa mađaske strane granice pojačane su policijske snage i postavljena je dodatna prepreka od lima.

Više od hiljadu izbeglica krenule su ka prelazu insistirajući da ih mađarska policija pusti. Azilanti viču: "Open, open, open" ("Otvorite, otvorite, otvorite")

Izbeglice, koje se nalaze na "ničijoj zemlji", sede na ledini, a oko njih su transparenti ispisani na engleskom jeziku: "Bez hrane, bez vode".

Granični prelaz Horgoš 1 je zatvoren, pa je na tom prelazu velika gužva. Tu su postavljeni i mobilni "kontejneri-sudnice" za tražioce azila.

Vulin: Situacija sa izbeglicama se usložnjava

- Situacija sa izbeglicama sa Bliskog istoka na srpsko-mađarskoj granici se usložnjava - izjavio je ministar rada Aleksandar Vulin istakavši da strahuje da bi situacija mogla da izmanke kontroli, ukoliko uskoro taj problem ne bude rešen.

Vulin je na graničnom prelazu Horgoš 1 rekao novinarima da je taj granični prelaz trebalo da bude otvoren i da omogući izbeglicama da zatraže azil.

Guteres: Hitno pomoći Srbiji

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Antonio Guteres zatražio je u Evropskom parlamentu da se Srbiji uputi hitna pomoć u zbrinjavanju izbeglica na granici sa Mađarskom.

Guteres je ukazao da je, nakon što je Mađarska zatvorila granicu, "neizbežno da se Srbija nađe u centru izbegličke krize".

- Mađarska vlada je bez obaveštenja srpskih organa zatvorila Horgoš 1 i sada se situacija ovde usložnjava - rekao je Vulin i dodao da migranti pristižu sa svih strana i da ih na "ničijojj zemlji" ima preko 1.000.

Vulin je istakao da će Srbija za sve njih da obezbedi prevoz u najbliže prihvatne centre, ali da, ukoliko oni to ne žele, niko ih ne može naterati.

- Ovde će sada biti doneta voda i hrana kako bi im se pružila prva pomoć - rekao je Vulin istakavši da ovaj problem ne možre biti rešen bez saradnje sa mađarskom stranom.

Prethodno on je jutros posetio granični prelaz Horgoš 2, gde se takođe nalazila velika grupa izbeglica koji pristižu na Horgoš 1, nakon što ih je na ovaj granični prelaz uputila mađarska granična policija.

On je tom prilikom rekao novinarima da to što se dešavalo na Horgošu 2 je brutalno kršenje pozicije mađarske vlade koju je ona formulisala koliko juče.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.09.2015. 15:29
јулин критикује владу друге државе што штити сопствени интерес и границу од нелегалних прелазака ? као и сваки чергар који не зна ни шта је држава нит шта је граница... и који је на грбачи оних који цркавају по цео дан да зараде пишљиви динар...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online