Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.09.2015.
16:53
b92.net, Tanjug A

Priština zamrzla sporazum o osiguranju vozila

Priština je od danas zamrzla sporazum sa Beogradom o priznavanju polisa osiguranja između predstavnika KZS i Udruženja osiguravajućih zavoda Srbije.

Andrej Čukić
Ništa od dogovora: Izgleda da će Beograd i Priština ponovo morati za pregovarački sto

Kako navodi prištinski portal Indeksonlajn, odluku o tome je doneo predsednik Generalne skupštine Kosovskog zavoda za osiguranje Rahim Pacoli. Reč je o sporazumu koji je u Briselu potpsan 23. jula.

Pacoli je obrazložio da je tu odluku doneo "zbog stanja nastalog posle uvođenja birokratskih i nepotrebnih mera srpske strane zbog kojih su građani Kosova prisiljeni da skidaju tablice sa oznakama RKS sa svojih vozila i da postavljaju probne tablice za koje plaćaju dodatne takse".

Pacoli, šef kosovskog pregovaračkog tima o osiguranju, koji je ujedno i direktor osiguravajuće kuće "Siguria", rekao je da će do 1. septembra čekati srpsku stranu da ukinu probne tablice za RKS.

- Ako to ne bude slučaj, zatražićemo od Vlade Kosova da se uvedu probne tablice za automobile sa srpskim tablicama pri ulasku na teritoriju Kosova, ali, nadamo se da će srpska strana shvatiti i ubrzo ukinuti probne tablice, kako putnici ne bi dodatno plaćali - rekao je tada Pacoli.

Sprovođenje Memoranduma o osiguranju vozila počelo je sredinom avgusta, a po tome vozila sa registarskim oznakama gradova centralne Srbije ulaze na Kosovo sa važećom polisom osiguranja, a za vozila sa Kosova i Metohije sa tablicama "KS" potrebno je da poseduju dodatnu TPL plus polisu osiguranja da bi ušla u centralnu Srbiju.

Ona vozila koja imaju TPL plus polise, a tablice RKS potrebno je da imaju i probne tablice i plaćaju dnevno osiguranje.

Sporazum o osiguranju vozila Beograda i Prištine trebao je da stupi na snagu 24. jula, mesec dana od njegovog postizanja, ali je odložen, a Beograd i Priština su za odlaganje krivili jedni druge.

Brisel nije obavešten

Evropska unija do danas popodne nije dobila zvaničnu informaciju iz Prištine da je kosovska strana odlučila da zamrzne već potpisani sporazum o registraciji vozila, rekla je Tanjugu Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

- Do sada nas ni jedna strana nije obavestila da je sporazum suspendovan - rekla je Kocijančič nakon što je zamoljena da prokomentariše odluku prištinskih vlasti, dodajući da je strana koja je suspendovala sporazum dužna da to obrazloži Briselu.

Građani Kosova su do sada za ulazak u centralnu Srbiju plaćali oko 100 evra za osiguranje svojih vozila za mesec dana, dok se obrnuto, za ulazak na Kosovo, plaćalo oko 40 evra za dve sedmice.

Kosovo nije članica Biroa zelenog kartona pa vozači sa Kosova još uvek nemaju zelene kartone za svoja vozila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online