Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 07.09.2015.
13:54
Tanjug A

Merkel: Beograd doneo hrabre odluke

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas novinarima da je uverena da će najnoviji sporazumi u dijalogu sa Prištinom dati "važan impuls napretku Sbrije u evropskim integracijama", a premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio nadu da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine.

Tanjug/AP
Merkelova hvali Vučića

Merkelova i Vučić su to rekli novinarima posle susreta u Berlinu, a potom su nastavili razgovore.

Kancelarka Merkel je istakla da je najnovjim sporazumima napravljen suštinski napredak, čime je stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu.

- To su hrabre odluke koje su donete od strane Prištine, ali posebno od strane Beograda - istakla je ona na konferenciji za štampu povodom sastanka sa premijerom Srbije.  

- Verujem da će ti rezultati dati važan impuls napretku Srbije u EU - istakla je ona.

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što posle kratkog vremena ima ponovo priliku da razgovara sa Vučićem, koji je, kako je dodala, doputovao u Berlin da bi Bundestagu, to jest pred Odborom za EU, govorio o rezultatima reformi koje je preduzela njegova vlada.

Merkelova je podvukla da je Srbija suočena sa velikim izazovom talasom izbeglica.

- Srbiju, iako nije članica EU, ali je činjenica da izbeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice, i potom ponovo ulaze na tlo EU, posebno pogađa ovaj problem - rekla je Merkel.

Što se tiče lažnih azilanata iz regiona zapadnog Balkana, Merkelova je kazala da postoji saglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, bezbedna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude data perspektiva.

Vučić: Očekujem brzo otvaranje poglavlja

Tanjug/Vlada Republike Srbije
Problem izbeglica je problem cele Evrope

Srpski premijer kazao je da će o evropskim integracijama danas govoriti u Bundestagu i u Konrad Adenauer fondaciji, i da očekuje što pre otavranje poglavlja.

- Mi se nadamo da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine. Obavili smo teške zadatke, a obavljaćemo ih i u budućnosti - naglasio je on.  

Kada je reč o lažnim azilantima, Vučić je rekao da je Srbija saglasna sa programom nemačke kancelarke koji je najavljen, a koji predviđa smanjenje finansijske pomoći podnosiocima molbi za dobijanje azila.

S tim u vezi je najavio da će Srbija doneti zakon da oni koji traže azil, a ne dobiju ga, jer su lažni azilanti, neće moći da očekuju socijalnu pomoć u našoj zemlji.

To će, prema njegovim rečima, drastično smanjiti broj azilanata iz Srbije.

U vezi izbegličke krize Vučić je ocenio da je to najteže pitanje za celu Evropu, koje nije lako ni za Srbiju.

On je ukazao da postoje ekonomske izbeglice a to su lica iz Pakistana i Avganistana, i izbeglice koje beže od rata u Siriji i Iraku, koji čine 70 odsto izbeglica u Srbiji. Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno i evropski.

- Za nas to nije problem Nemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje ili EU, već cele Evrope. Mi smo spremni da sarađujemo sa svim zemljama EU i da svoj deo odgovornosti ponesemo po tom pitanju -kazao je Vučić izrazivši uverenje da će Srbija biti zemlja pružiti ozbiljnu pomoć EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.09.2015. 16:19
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ . " Нису нападали Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Србија је окупирана 5 октобра 2000.год. тада је ушо фашиизам у Србију .
Ponedeljak 07.09.2015. 16:19
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ . " Нису нападали Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Србија је окупирана 5 октобра 2000.год. тада је ушо фашиизам у Србију .
Ponedeljak 07.09.2015. 16:19
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је СРПСКИ ХЕРОЈ . " Нису нападали Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Србија је окупирана 5 октобра 2000.год. тада је ушо фашиизам у Србију .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online