Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.09.2015.
05:48
J. L. Petković - Vesti A

Albanac otkriva grobnicu Srba?

Svedočenje jednog Albanca moglo bi da pomogne u rešavanju sudbine Srba i Crnogoraca u Đakovici koji se još vode kao nestali, ekskluzivno saznaju "Vesti". Prema rečima svedoka, on je nekoliko tela ubijenih muškarca našao na poljani u blizini grada i njihove posmrtne ostatke zakopao na lokaciji koja je samo njemu poznata.

Reuters
Teroristi OVK ostavili su pustoš za sobom u Đakovici

Svedok čiji bi iskaz mogao da bude dragocen u rešavanju ratnih zločina 90-ih godina živeo je u Đakovici. Odlučio je da tajnu poveri svojim nekadašnjim sugrađanima Srbima jer je jako star i želi da kaže istinu. Predstavnici Đakovčana razgovarali su sa njim i veruju u istinitost svedočenja, jer je "prepoznao jednu nestalu osobu za koju se sumnjalo da je ubijena na području Đakovice".

Svedok je voljan da sarađuje, ali insistira na anonimnosti. Takođe, odbija da kontaktira sa vlastima na Kosovu jer strahuje za bezbednost svoje porodice.

- Imam informaciju o lokaciji u Đakovici, koju sam dobio od Albanca koji je sklonio tela i zakopao ih. Tela je našao posle progona Srba iz Đakovice sredinom juna 1999, a zatekao ih je u fazi raspadanja. On nije mogao da kaže koliko je tačno tela zatekao. Autentičnost njegove priče potvrđuje činjenica da je jedno telo prepoznao. Znao je tačno o kome je reč - rekao je za "Vesti" Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM.

Jovanović ističe da je svedok "častan čovek, i osoba koju Srbi iz Đakovice poznaju".

- Taj čovek nije učestvovao u likvidaciji, već je našao tela na livadi i odlučio da spase bar posmrtne ostatke kako bi ih porodice jednoga dana našle i preuzele. Misli da je vreme za to, jer samo on zna tajnu, a već je veoma star. Osim nama, nikome do sada nije govorio o tome, i zato očekujemo da nas kontaktiraju međunarodni faktori i Komisija za nestala lica Vlade Srbije da ostvarimo saradnju kako bi sve prošlo na najbezbedniji način za svedoka, i za porodice koje tragaju za svojim najmilijima - kaže Jovanović.

On ističe da nameravaju da dateljne informacije predstave prvo Veljku Odaloviću, predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije i da njemu prepuste koordinaciju vezano za ispitivanje lokacije za koju se da se na njoj nalaze posmrtni ostaci.

- Ni mi nemamo poverenja u privremene institucije u Prištini i njima nećemo nikada reći o kojoj lokaciji je reč. Posebno, nećemo reći imena ljudi koji su nam izvor informacija, jer je reč o časnim Albancima koji su odlučili da o ovome progovore. Pozivam Unmik, Euleks, kao i Međunarodni komitet Crvenog krsta i institucije Srbije i Crne Gore da nam se obrate. Naš jedini uslov je da u tim komisijama nema Albanaca, jer želimo da zaštitimo naš izvor - kaže Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online