Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 29.08.2015.
14:26
Tanjug A

Šabić traži da se uvede uređaj protiv krađe beba

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, najavio je u subotu da će, u granicama ovlašćenja, sugerisati nadležnima da stvore uslove za primenu novog patenta u našim porodilištima kako bi se se sprečila krađa, ili zamena beba.

Fonet
Šabić veruje da bi majke pristale da se ovaj uređaj upotrebljava u porodilištima

Šabić je primio Komlena Lalovića, pronalazača uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva i s njim razgovarao o mogućnostima korišćenja njegovog patenta - dualnog biometrijskog skenera u svrhu sprečavanja eventualnih zloupotreba.

- Sugerisaću nadležnom ministarstvu da odgovarajućim pravilnikom uredi mogućnost korišćenja dualnog biometrijskog skenera u našim porodilištima - obećao je Šabić tom prilikom.

On je naglasio da se podrazumeva da bi se, budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka, ona vršila isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke, ali da misli da bi u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to. Šabić je rekao da je neposredan povod za obraćanje njemu bio je višegodišnji angažman Poverenika u pružanju pomoći roditeljima nestalih beba.

- Još pre više godina upozoravao sam na indikativnu činjenicu da se roditelji nestalih beba suočavaju s mnoštvom problema u pristupu relevantnim informacijama i da do mnogih informacija dolaze tek posle žalbi Povereniku i njegovog angažmana - naveo je Šabić.

On je podsetio da je još krajem 2008. godine upozorio nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se, prema njegovim rečima, i potvrdilo presudom međunarodnog Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013.

- Pratim aktivnosti na pripremi takozvanog Zakona o nestalim bebama i u okviru toga neslaganja i nesporazume između nadležnih i roditelja. I sada, kao i uvek ranije stojim na stanovištu da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba u najvećoj mogućoj meri da vode računa o stavovima roditelja - naglasio je Šabić.

- Patent Lalovića naravno ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali bi po svemu sudeći mogao da ih otkloni u budućnosti. S tim u vezi dobro je što je on tražio i dobio, od nekoliko naših najvažnijih porodilišta potvrdu vrednosti svog patenta, odnosno njihovu zainteresovanost da počnu sa njegovim korišćenjem - rekao je Šabić.

On je kazao da posebno dobrim smatra spremnost pronalazača, koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Subota 29.08.2015. 14:50
Kad si vec kod beba, pobrini se da delovi abortiranih beba ne stignu na trzisnu prodaju...ovi nepismeni admini ce i ovo izbrisati iako je istina. #PPSellsBabyParts
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online