Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.08.2015.
09:06
Tanjug A

"Izbori nam nisu potrebni, ali o tome odlučuje Vučić"

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić smatra da vanredni parlamentarni izbori nisu potrebni, ali napominje da je premijer Aleksandar Vučić taj koji odlučuje kad će izbori biti održani.

Tanjug
Ne slaže se, ali biće kako premijer kaže: Ivica Dačić

- Ako želi da ih raspiše, neka ih raspiše. Ja ne mogu da ga sprečim, niti imam bilo kakvu nameru da to radim... O tome ne treba da razmišljam, jer ja ne odlučujem. O tome on odlučuje. Ako želi moje mišljenje, moje mišljenje je da oni nisu potrebni, zato što ne postoji nikakva politička, ni ustavna kriza koja bi trebalo da se razreši izborima - kazao je Dačić, koji je i prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije.

Dačić je za Prvi program Radio Beograda istakao da se bavi stvarima koje su od značaja za državu i da ga ta pitanja "mnogo ne dotiču".

Hašim "superstar"

- Tači bi trebalo malo da razmisli dokle će više da izigrava "superstara" na međunarodnim forumima i u davanju intervjua, a da o tim temama ne sme da razgovara "oči u oči" sa Srbijom - rekao je Dačić.

Možemo da sprečimo učlanjenje Kosova u Unesko

Šef srpske diplomatije veruje da Srbija može, diplomatskim putem, da spreči učlanjenje Kosova u Unesko u novembru, aktiviranjem, kako kaže, što više zemalja koje bi bile na našoj strani.

- Jedno je pitanje legalnosti svega toga. Znači, ukoliko bismo se rukovodili time da li je nešto u skladu s rezolucijom 1244, onda bismo bili sigurni da ta tema uopšte ne bi mogla da dođe na dnevni red. Ali, pošto je naš svet prepun nepravdi, a naročito kad je Srbija u pitanju, dvostrukih standarda, onda se može očekivati da se desi i ta druga varijanta, a to je da ta tema ipak bude stavljena na dnevni red Izvršnog saveta i Generalne konferencije Uneska. To onda znači da moramo da aktiviramo što više zemalja koje bi bile na našoj strani - rekao je Dačić.

Dačić, koji učestvuje na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT) koja se održava u Kankunu u Meksiku, rekao je i da je, čitajući današnje vesti, video i izjavu direktorke Uneska Irine Bokove, koja je prokomentarisala da je uništavanje drevnog grada Palmire, koji je pod zaštitom Uneska - ratni zločin.

- Ja bih samo pitao generalnog sekretara Uneska, o čemu sam ja govorio u proteklih desetak dana i u Savetu bezbednosti. Znači, kad ISIL uništava ono što je pod zaštitom Uneska, onda je to ratni zločin, a kad uništava Kosovo, spomenike koji su srpska kulturna baština i svetska kulturna baština, onda za to treba da dobije nagradu, da postane član Uneska - ocenio je Dačić.

- Želim da se jasno kaže da je sve to u stvari zločin prema našem kulturnom nasleđu, a ne da se prave dvostruki standardi, što se najbolje može videti, nažalost, na primeru Kosova, na primeru jednog ovakvog zahteva za prijem u Unesko - rekao je šef srpske diplomatije.

Tači nije u pravu

Dačić je naglasio da zamenik kosovskog premijera Hašim Tači nije u pravu kada kaže da je učlanjenje Kosova u Unesko u skladu sa Briselskim sporazumom.

- Hašim Tači to sve koristi kao pokušaj da na "mala vrata", bez saglasnosti Srbije, zloupotrebi ono što smo razgovarali i dogovarali u Briselu. O ovome u Briselu nikada nije razgovarano, tema srpskog kulturnog nasleđa tek treba da bude tema dnevnog reda. Bez ikakvog dogovora u Briselu, oni su podneli zahtev za prijem. To je izvrdavanje dogovora - rekao je šef srpske diplomatije.

Pregovori u Briselu

Kada je reč o najavi Prištine da će u Briselu biti postignut dogovor o Zajednici srpskih opština, Dačić je rekao da je taj sporazum trebalo da bude potpisan na prethodnim razgovorima, ali da je prištinska strana bila protiv toga.

- Ako su oni promenili stanovište, onda će taj sporazum biti potpisan. Beograd je zadovoljan tim sporazumom, jer se njime definiše Zajednica srpskih opština koja može da artikuliše interese srpskog naroda. Prema tome, to su sve oblande za prištinsku javnost. Mora nekako da se obrazloži da su oni nešto dobili. Šta su dobili? To smo potpisali još pre dve godine. U stvari, jedino što su dobili, to je Specijalni sud za ratne zločine, a nek vide šta će s tim - istakao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 10:15
"Дрма ми се, дрма ми се"....под задњицом фотеља!!!!
Utorak 25.08.2015. 10:19
uistinu ne postoji(bar ne u formalnom obliku) ni ustavna,ni politička kriza,ali sa druge strane postojite vi kao destruktivna pojava i Srbija koja je rasprodaji..i to je dobar razlog za izbore
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online