Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.08.2015.
20:48
Telegraf.rs A

Zahtev iz Nemačke: Srbiji ponovo uvesti vize

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije (EPP) i član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) - bavarske sestrinske partije CDU-a kancelarke Merkel - izneo je ideju ponovog uvođenja obaveznih viza za građane sa Kosova i Srbije

Reuters
Povećan broj izbeglica sa Kosova u Nemačkoj

Nemački poslanici iz redova konzervativaca pozvali su na dodatne mere kojima bi se odvratili stanovnici Balkana da potražuju azil u Nemačkoj, u trenutku kada se najveća ekonomija u Evropi bori sa rekordnim brojem izbeglica. Mnogi beže od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbeglica koje su stigle u Nemačku u prvoj polovini ove godine, 70.000 je došlo sa Balkana, preneo je Rojters.

Folker Kauder, član Hrišćansko-demokratske partije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je da bi stanovnike Balkana, za koje postoje male šanse da dobiju azil, brže trebalo vraćati u domovinu.

– Ko god dođe sa Kosova, trebalo bi da bude vraćen u roku od mesec dana – rekao je on za list “Velt”.

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije (EPP) i član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) izneo je ideju ponovog uvođenja obaveznih viza za građane sa Kosova i Srbije, preneo je Rojters.

– U sadašnjoj situaciji, ovo pripada da se nađe na stolu – rekao je Veber.

Veber je u intervjuu za radio “Dojčland funk” rekao da je u Nemačkoj zabeležen nagli porast broja izbeglica sa Kosova koje traže azil otkako im je ukidanjem viza olakšano da stignu do granica Evropske unije preko Srbije. U prvih šest meseci ove godine stiglo je 29.000 zahteva za azil građana Kosova, što je druga po veličini grupa posle Sirije, u odnosu na 2.000 u istom periodu prošle godine, saopštilo je ministarstvo za migracije.

Tomas Štrobl, još jedan član CDU, rekao je za list “Tages špigel” da Nemačka razmatra smanjenje finansijske podrške tražiocima azila, kako bi je uklonila kao podsticaj.

List “Frankfurter alemajne sontagscajtung” je izvestio da je nemačka vlada odlučila da samit posvećen pitanjima azila pomeri sa 9. septembra na oktobar ili novembar. Dnevnim redom samita je predviđeno proširivanje liste teritorija koje se smatraju bezbednim, čime izbeglice koje dolaze odatle gube pravo da traže azil, na Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, navodi nemački list. Portparol nemačke vlade nije mogao da potvrdi novi datum samita, niti da otkrije detalje dnevnog reda, navela je britanska agencija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.08.2015. 01:25
Ударите нам визе, уведите нам санкције, Србија се сагињати неће. Сагнуће се ови моји ученици Дачић, Вулин и Вучић да покупе преостале милијарде а онда правац под ЦИА заштиту и нови идентитет као и ја и моја породица.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online