Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.08.2015.
05:07
J. L. Petković - Vesti A

Otkud Amerika u preambuli Zakona o finansiranju odbrane pripadnika OVK?

Zakon o finansiranju i pravnoj pomoći osumnjičenima koje će procesuirati specijalni sud za ratne zločine OVK (usvojen iste večeri kada i zakon o Specijalnom sudu) počinje odredbom u kojoj se naglašava uloga SAD i njenih saveznika kao odlučujućeg faktora u borbi za nezavisnost Kosova.

B. Slavković
(Ne)očekivan sadržaj: Trejsi Džejkobson, bivša ambasadorka SAD u Prištini

Stručnjaci za pravo smatraju da je neobčno da zakon počinje takvom političkom porukom. Ovakva formulacija otvara pitanje, da li su ove rečenice poruka državama koje su izvršile najveći pritisak na Prištinu (da prihvati formiranje Specijalnog suda), da će tokom suđenja morati da preuzmu svoj deo odgovornosti?

Profesor dr Darko Simović, član Srpskog pravničkog kluba, kaže da "nije uobičajeno u uporednopravnoj praksi da ovakvi zakoni budu propraćeni svečanom preambulom koja je izrazito tendenciozna i prevashodno političkog karaktera".

Srpska lista - protiv!

Na maratonskoj sednici u kosovskom parlamentu predstavnici Srpske liste bili su protiv ovih zakona. Zbog toga su u pauzi između dva čitanja bili izloženi verbalnim napadima pojednih predstavnika albanskih partija. Prethodno su se protiv zakona izjasnili i predstavnici Srba u kosovskoj vladi. 

- S jedne strane, ova preambula ima za cilj da pruži legitimitet delovanju OVK, uz podršku NATO snaga, kako se ističe "u pravednom i čistom ratu za oslobođenje Kosova ". S druge strane, na perfidan način se identifikuju i saučesnici OVK u svim njihovim vojevanjima, pa se čak navodi da su "SAD i njeni saveznici bili odlučujući faktori u dovođenju slobode i nezavisnosti za narod Kosova". U tom smislu, ovakva formulacija može predstavljati i prebacivanje odgovornosti na NATO snage, i to na način da su SAD i njeni saveznici davali podršku svemu onom što se dešavalo na Kosovu i Metohiji - ocenjuje za "Vesti" dr Simović. 

Analitičari međutim u tome vide drugačiji kontekst. Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, za naš list ističe da je ovaj zakon pre svega donet sa namerom da vlasti u Prištini pokažu javnosti da nisu protiv OVK, a da je imenovanje saveznika u tekstu zapravo alibi da će se zakon poštovati.

U prembuli Zakona o finansiranji i pravnoj pomoći osumnjičenima stoji: 

- Oružana borba naroda Kosova, koju je predvodila OVK, i uz podršku NATO snaga, bio je pravedan i čist rat za oslobađanje Kosova, protiv vojske, policije, paravojnih snaga i srpske okupacione admnistracije na Kosovu. Prepoznajući žrtvovanje, posvećenost i doprinos OVK, uz podršku NATO, predvođenu od SAD i njenih saveznika, koji su bili odlučujući faktori u dovođenju slobode i nezavisnosti za narod Kosova..., kaže se u tekstu. 

POVEZANE VESTI

Petak 07.08.2015. 05:59
zakoni i kazne su samo za srbe.sme li polusipac umesto da zali za svojim saplemenicima biticima da potegne pitanje rasporedjivanja nasih vojnika na kosovu po rez.1244?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online