Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 02.08.2015.
18:11
Tanjug A

Poslanicima Srpske prete zbog suda za zločine OVK: "Nećemo odustati!"

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je da su pojedinim poslanicima Srpske liste upućene pretnje kako bi odustali od podrške formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Fonet/D. A.
Aleksandar Jablanović

Jablanović je u izjavi mitrovačkom Radiju Kontakt plus rekao da su pretnje prijavljene Kosovskoj policiji, a da poslanici Srpske liste ostaju opredeljeni radu koji vodi u pravcu uspostavljanja specijalnog suda.

- U poslednjih 48 sati upućeno je nekoliko pretećih poziva pojedinim poslanicima Srpske liste u cilju zastrašivanja i odustajanja od podrške formiranju specijalnog suda za zlocine OVK - rekao je Jablanović i ocenio da su ove pretnje prijavljene nadležnim organima i da očekuju njihov rad na rešavanju ovih slučajeva.

- Srpska Lista ostaje, i pored pomenutih pretnji, opredeljena ka radu na uspostavljanju specijalnog suda i izglasavanju ustavnih amandmana koji će to omogućiti - rekao je Jablanović.

Kosovska skupština trebalo bi sutra, pod pritiskom međunarodne zajednice, ponovo da glasa o ustavnim amandmanima koji su neophodni za formiranje specijalnog suda za zločine bivše OVK, mada su već svi rokovi istekli. Sednica je zakazana za 10 časova, uprkos velikom protivljenju opozicije, Predsedništvo Skupštine Kosova donelo je odluku da na dnevni red stavi glasanje o ustavnim amandmanima kojima se otvara put za formiranje Specijalnog suda.

Opozicija smatra da amandmani vezani za osnivanje specijalnog suda ni u kom slučaju ne treba da budu ponovo u skupštinskoj proceduri i najavljuje da će glasati protiv. Međutim, očekuje se da će pojedini poslanici Demokratske partije Kosova, koji su tokom prošlog glasanja 29. juna bili protiv formiranja ovog suda, sada glasati za usvajanje amandmana.

Na sednici predsedništva Skupštine Kosova šef parlamentarne grupe Pokreta "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca je rekao da je "ponovno stavljanje na glasanje tih amandmana antidemokratski potez bez presedana".

- I prvi put kada su amandmani došli u Skupštinu, bili su skandalozni i umesto da vlada to prihvati, ona sada ide korak dalje i pravi još antidemokratskiji potez i bez promenjenog zareza ponovo ih vraća u skupštinsku proceduru, što je bez presedana. Ukoliko to uradimo, legitimisaćemo anarhiju na Kosovu - smatra Konjufca.

Sličan stav imaju i predsednici ostalih parlamentarnih opozicionih grupa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.08.2015. 10:16
Današnje stanje je znatno gore: Vučić vodi Srbiju u kolektivno samoubistvo, a njene građane svakodnevno optužuje da su sami krivi za svoju zlu sudbinu, da su odgovorni za mržnju i zločine koje je on lično širio sa svojim radikalskim ekstremistima i ludacima. Savet? To za njega ne postoji.Nijedan srpski neprijatelj nije se dobro proveo. Pre ili kasnije, sustigla ga je zaslužena kazna. Najgore su uvek prolazili domaći izda/jnici.Samoubistvo američkog potpukovnika Majersa je nešto drugo: njegova smrt ide na dušu njegove vlade. A, Srbi su svojim ubicama, posebno kad su i sami tragično završavali, znali i da oproste.
Ponedeljak 03.08.2015. 10:10
Američki borbeni pilot potpukovnik Harold F. Huč Majers, koji je 1999. godine bombardovao civilne ciljeve u Srbiji, projektilima sa osiromašenim uranijumom, a pre toga i Republiku Srpsku na isti način, izvršio je samoubi/stvo. Posle petnaest godina psihičkih patnji i noćnih mora koje je preživljavao, stalno sanjajući krike nevinih žrtava, Majers je sebi ispalio metak u čelo. Uradio je to, prema svedočenju njegove supruge, nakon porodičnog ručka. Ušao je u kuću i rekao: "ne mogu više da izdržim". Izvukao je pištolj i ub/io se.Majers je pre nekoliko meseci otišao u penziju, sa dijagnozom "posttraumatski sindrom" i teškom depresijom. Majersov blizak prijatelj je svedočio o njegovom stanju: „...Sanjao je ljude kako gore od bombi, njihovu vrisku, jauke. Sanjao je decu, starce, raskomadana tela... Najgore je bilo kada nije mogao da se probudi i pored takvih snova. To mu je očigledno došlo glave".
Ponedeljak 03.08.2015. 10:15
O zločinačkoj naravi američke administracije, koja šalje svoje građane da na razne načine ubi/jaju širom sveta, napisao je knjigu i jedan pravi ekonomski ubi/ca, Džon L. Perkins ("Ispovest ekonomskog ubi/ce"). Naime, i Perkins je imao osećaj krivice za sva zla koje je u ime svoje vlade naneo drugim narodima i državama, pa je svojom knjigom pokušao da umiri savest.Mada je u Srbiji mnogo više ljudi umrlo od bolesti, gladi, bede, stresa, nezaposlenosti i nezapamćenog terora vladajućih oligarhija, nego što ih je poginulo u bombardovanju NATO pakta 1999. godine, nikome od srpskih političara nije palo na pamet da se ub/ije, napiše pokajničku knjigu, ili, u najblažem slučaju, podnese ostavku. Pre Vučićevog terora, za vreme vladavine Demokratske stranke, ondašnji ministar odbrane, Dragan Šutanovac, posle eksplozije u fabrici municije u Užicu koja je odnela i sedam žrtava, na pitanje hoće li podneti ostavku, hladnokrvno je odgovorio: "...Nije u duhu srpske političke etike da se podnosi ostavka!".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online