Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.07.2015.
11:47
Tanjug A

"Srbi da bojkotuju bečke izbore i pripreme svoju listu"

Predsednik Srpsko-austrijskog društva Marko Stijaković pozvao je Srbe na bojkot pokrajinskih izbora u Beču, zakazanim za 11.oktobra.

Vesti
Sve učiniti za bolju budućnost Srba u Austriji: Marko Stijaković

- Izvesno da ni ovaj put niti jedan Srbin neće biti na izbornim listama postojećih partija sa šansom za ulazak u gradsku i pokrajinsku skupštinu - naveo je Stijaković u saopštenju i najavio za jesen pripreme nezavisne srpske platforme koja će pripremati okvir za buduće političko delovanje Srba u Austriji.

- Pozivam sve Srbe i Srpkinje u Beču da bojkotuju pokrajinske izbore u tom gradu, pošto nema nijednog Srbina koji bi bio na izglednom mestu stranačkih izbornih lista. Samo tako možemo da pokažemo koliko naši glasovi vrede i da nas niko više ne može manipulisati: ni lovci na glasove, ni obećanja nekih stranaka, danas vrede samo dela. A na delima se, nažalost, još nijedna stranka nije pokazala - istakao je Stijaković u saopštenju reagujući na najavu kandidature "turske liste" na predstojećim izborima.

Vreme za novu Austriju

Stijaković je ocenio da je vreme za novu Austriju sa novim Austrijancima.

- Godinama smo se angažovali u raznim stankama, a rezultat je uvek bio isti - niko od nas nije bio niti viđen, niti podržan, kao pripadnik velike grupacije sa potencijalom za budućnost. Tako da je turski potez logična posledica koju i Srbi treba da slede. Srbima u Austriji je potrebna Austija koja je "ogledalo društva" u kojoj svi građani mogu ravnopravno da učestvuju u društvenom radu.

On je najavio da će, posle letnjih odmora, prva aktivnost Srpsko-austrijskog društva biti priprema nezavisne srpske platforme koja će pripremiti okvir za buduće političko delovanje Srba u Austriji.

- Kao platforma nećemo biti spremni da nastupimo na izborima u oktobru ali ćemo uticati na izborni proces i preduzeti sve potrebne mere da budemo spremni za naredne izbore i bolju budućnost Srba u Austriji - poručuje Stijaković.

On je ukazao da je vest o turskoj listi, koja će se kandidovati na bečkim izborima, ovih dana izazvala burnu debatu u kojoj stranke poput FPO I OVP taj potez Turaka nazivaju "skandaloznim" i zloupotrebom gostoprimstva.

Dok se većina građana Austrije slaže da je to neumeren potez i da to ne sme da se desi, stručnjaci i politički analitičari ocenjuju da bi takav potez najviše naškodio vladajućoj Socijaldemokratskoj stranci (SPO), ukazao je Stijaković.

- Na moje pitanje da li bi gradska opozicija bila i protiv jedne eventualne srpske liste nisam dobio odgovor, već sam hrpu dopisa ljudi koji pozdravljaju tu ideju i nekoliko čudnih obrazloženja zašto Austriji ne trebaju "etničke izborne liste" - naveo je Stijaković.

On je kao činjenicu naveo "da su Austrijanci srpskog porekla do danas bili pasivni u pogledu na strančke aktivnosti, a isto tako je činjenica da su oni koji su pokušavali bili postavljeni na zadnja mesta izbornih lista, kao lovci na migrantske glasove bez ikakve mogućnosti da budu izabrani i zaboravljeni posle izbora".

- Sve austrijske stranke su propustile priliku da integrišu predstavnike najvećih migranstkih grupacija u svoje redove i tako obogate svoje stranke i uključe migrante u političke procese - kritikuje Stijaković.

Dok Turci uzimaju svoju sudbinu u svoje ruke, Srbi još uvek razmišljaju i čekaju da ih neko pozove, a oni koji su pozvani kao "lovci na srpske glasove" nalaze se na mestima na kojima je prolaz nemoguć, naveo je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.07.2015. 12:01
Ово је одличан план , желим пуно успеха и да успете у вашим намерама. Било би добро да то схвате и Срби у Србији. Ако се овако настави ускоро ће један или једна " избеглица са севера африке " бити председник Србије. Мислите о томе ако већ држава не мисли.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online