Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.06.2015.
11:10
Tanjug A

"Razgovor u Briselu uspešan, pronađen kompromis za ZSO"

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je u sredu da je razgovor dvojice premijera u Briselu bio uspešan i da je pronađen kompromis za Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

www.mc.rs
EU i dalje ne želi da otvori pitanje imovine: Dušan Janjić

Janjić je rekao da je sastanak dvojice premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, kao i prethodni, bio uspešan i da je skinuto s dnevnog reda pitanje osiguranja, koje je mučilo građane i privredu.

Sada je sporazum o slobodi kretanja kompletiran, što znači smanjenje troška putovanja i gužvi i lagodnije putovanje u Srbiju sa Kosova i Metohije, istakao je Janjić u Jutarnjem programu TV Pink.

Janjić je kazao da, kada je reč o pitanjima energetike i telekomunikacija, EU po navici ne želi da otvori pitanja imovine.

Uspeh bi bio ukoliko se u toj oblasti "prelomi" i dobije jasan stav o otvarenju pitanja svojine nad javnim preduzećima i privatizacija, smatra Janjić.

Republika Srpska unutar Kosova

- Briselski sporazum je jasan i nejasan, jer navodi da ZSO, odnosno statut, mora biti u skladu sa kosovskim zakonom - istakao je Janjić.

On je ukazao da je Srbija preko Srpske liste otvorila očekivanja Srba da će to biti entitet, Republika Srpska unutar Kosova i ocenio da je pronađen kompromis, dodajući da očekuje popuštanje Kosova po pitanju zakona.

Na pitanje o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, Janjić je odgovorio da postoje uslovi da se reše problemi u oblastima telekomunikacija, energetike, "Parka mira" i konstatuje da je Srbija predstavila statut ZSO.

- Kada se usaglasi drugi sporazum o principima normalizacije, dobićemo jasno šta je sadržaj poglavlja 35 - najavio je Janjić.

Iduće nedelje očekuje se potpisivanje dva-tri sporazuma i u septembru bi se procenjivalo šta je ostvareno od onoga što je dogovoreno, pa bi u novembru bila održana prva nevladina konferencija na kojoj bi se otvorilo poglavlje 35, najavio je Janjić.

Beograd ne sme da popusti

Politički analitičar Dragomir Anđelković je u istoj emisiji rekao da je razgovorom Beograd dobio, jer je razbio iluziju da će dati sve i da očekuje da će "kompromis biti mnogo bliži našoj poziciji".

Anđelković je istakao da je Briselskim sporazumom dobijena ZSO, da Beograd sada ima čvrstu poziciju, da ne sme da popusti i da nije spreman da prihvati nakaradnu kvazi kosovsku državu.

- Evropa nas makar posredno koči, jer ne pritiska dovoljno Prištinu, ali i moć Evrope je ograničena. Dok se Amerika ozbiljno u ceo proces ne uključi, makar i na nevidljiv način, Priština neće popustiti - istakao je Anđelković.

On je ocenio da i SAD počinju da pritiskaju Prištinu ka kompromisu.

Anđelković je istakao da se Briselskim sporazumom stvara ZSO koja je vrsta entiteta, nove Republike Srpske s nešto manjim ovlašćenjima.

- Nespremnost da radi Evrope žrtvujemo Srbe na Kosovu daće u narednim nedeljama bar izvestan rezultat - istakao je Anđelković.

Govoreći o telekomunikacijama, Anđelković je rekao da je problem u tome što Priština želi da dobije pozivni broj, čiji vlasnik ne bi bila Srbija, da postoji pitanje operatera i da još ima mnogo problema, počev od političkih, do finansijsko-poslovnih.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.06.2015. 11:35
podguzna muvo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online