Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 22.06.2015.
22:11
Danas A

Srbija, neformalno, zatražila veto Rusije?

Rezolucija o Srebrenici koju je Velika Britanija pripremila za usvajanje u Savetu bezbednosti UN verovatno neće ući u proceduru glasanja, objavio je "Danas" pozivajući se na diplomatske izvore bliske Vladi Srbije. U sedištu UN u Njujorku listu je rečeno da nije izvesno da će se o rezoluciji izjašnjavati Savet bezbednosti.

Tanjug
Protiv rezolucije o Srebrenici glas bi digla i Kina

- Uporno plasiranje jedne rezolucije čiji tekst u prethodnim konsultacijama nailazi na otpore često ne bude ni stavljen na glasanje - rekli su za "Danas" diplomatski izvori bliski Vladi Srbije. 

Kako je "Danasu" rečeno u UN, neizvesno je da li će se rezolucija naći pred Savetom bezbednosti ili Generalnom skupštinom.

- Dokumente koje usvoji SB imaju obavezujuću snagu za zemlje članice Ujedinjenih nacija za razliku od onih koje usvoji Generalna skupština - objašnjeno je listu u UN. 

Međutim, diplomatski izvori iz Vlade Srbije tvrde da, ukoliko se rezolucija ne pojavi pred SB UN, to ne znači da će se naći u Generalnoj skupštini na usvajanje. 

- Ne znači uopšte da će se ići na GS UN. Pripreme za to su još teže od SB UN. Treba imati u vidu da Velika Britanija nije, kao bivša država kolonizator, nimalo omiljena na UN sceni - tvrde sagovornici "Danasa". 

Oni napominju da je Srbija već neformalno tražila od Rusije da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN. 

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće i formalan zahtev ministarstvu spoljnih Ruske Federacije da stavi veto na rezoluciju o srebreničkom genocidu u SB UN - tvrde diplomatski izvori bliski Vladi Srbije. 

U tom dopisu koji će Ministarstvo spoljnih poslova uputiti Rusiji biće razložen stav srpske vlade o protivljenju usvajanju rezolucije o Srebrenici, uz konstataciju da takav dokument ne doprinosi pomirenju i stabilnosti u regionu. Uz to, tvrde "Danasovi" sagovornici, biće zatraženo da Rusija uloži veto u SB UN. 

Upitani da li su onda istiniti navodi pojedinih beogradskih listova o tome da Rusija ima spisak uslova koji bi u tom slučaju bili ispostavljeni Srbiji, sagovornici "Danasa" upućeni u događaje i namere državnog vrha u vezi sa srebreničkom rezolucijom to demantuju. Oni tvrde da bi Rusija svakako uložila veto na taj dokument jer se principijelno protivi "takvoj politici EU i SAD". 

Prema njihovim rečima, ni Kina, država članica Saveta bezbednosti UN, nema pozitivno mišljenje o tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu. Međutim, kako kažu, neće biti potrebe da i oni reaguju jer je zbog protivljenja Rusije već prilično jasna situacija da rezolucija ne može da prođe SB UN. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija protivi tekstu rezolucije o srebreničkom genocidu, uz isticanje da Srbiju niko nije ni pitao za mišljenje. On je, međutim, na konferenciji za novinare krajem prošle nedelje rekao da Srbija nije tražila veto od Rusije, ne precizirajući da li će to ipak učiniti. 

Pojedini mediji spekulišu da je pre obraćanja novinarima, Vučić na sednici Vlade Srbije tražio od ministara pojedinačno da kažu da li se slažu sa rezolucijom o Srebrenici. Dok pojedini izvori tvrde da je neslaganje bilo jednoglasno, dotle se u medijima pojavljuje spekulacija da su tri člana Vlade podržali rezoluciju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.06.2015. 22:24
Živela bratska Rusija .
Ponedeljak 22.06.2015. 22:42
Najbolje bi bilo da se ta rezolcija i ne nadje pred savetom bezbednosti a ako se nadje,pomozi nam bože i majčice Rusijo!
Ponedeljak 22.06.2015. 22:46
Vučiću pedeeru , Vučiću peederu , Vučiću peederu........Vučiću pedeeru , Vučiću pedeeru......Vučiću pedeeru ......Vučiću pedeeru , Vučiću peederu.........Vučiću peederu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online