Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 21.06.2015.
10:52
Tanjug A

"Rusi ne mogu biti veći Srbi od samih Srba"

"Srbija i Republika Srpska mogu da računaju na iskrenu podrsku Rusije i pred SB UN i svuda gde pomoć bude potrebna, ali vlasti u Beogradu i Banjaluci ne smeju da očekuju da 'Rusi budu veći Srbi od samih Srba'", izjavio je lider Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović.

Fonet
Rusija najsnažniji srpski saveznik: Nenad Popović

Govoreći o odnosima Rusije prema zemljama u regionu, pre svega Srbiji i BiH, Popović je u intervjuu za Pres, izdanje za Republiku Srpsku, rekao da "Rusija poštuje izbor vlasti u Srbiji - tzv. evropski put, ali se i protivi eventualnom ulasku Srbije u NATO".

- Rusija uvažava BiH, kao državu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, stvorenu Dejtonskim sporazumom, ali i poštuje stav rukovodstva Srpske da ne želi u NATO ako tamo neće Srbija, kao i opredeljenost za intenzivne ekonomske, političke i druge veze sa Ruskom Federacijom - kaže Popović.

Odgovarajući na pitanje da li je čvršće povezivanje Srbije i Srpske sa Rusijom realno moguće, s obzirom na činjehnicu da je Rusija daleko, da smo okruženi članicama NATO i EU, Popović je istakao da je Rusija naš najsnažniji saveznik po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, i naša najveća izvozna i privredna šansa.

- Bez obzira na to što smo okruženi članicama NATO-a i EU, to nas ne sprečava da nastavimo da gradimo dobre odnose i da unapređujemo političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom - izričit je on.

Komentarisući ideju za organizovanje referenduma u Srpskoj, 2017, i mogući ruski stav u vezi s tim pitanjem, Popović je naglasio da iako Dejtonski sporazum sigurno nije savršen, suštinski ipak ima važan kvalitet jer je potvrdio državnost Srpske u okviru BiH, ali je problem što su tzv. visoki predstavnici za BiH previše slobodno tumačili "duh" samog sporazuma, najviše na štetu Srpske.

- Zato mislim da referendum može biti korisna stvar ako se kandiduje kao kanal za kojim RS može posegnuti u slučaju napada na sopstveni integritet. Protiv takve vrste slobodnog izražavanja volje građana, Rusija sigurno ne bi bila - kazao je lider SNP.

Popović smatra da je licemerno govoriti o Srbima kao genocidnom narodu, a nijednom ne osuditi i nazvati pravim imenom genocide i zverstva koja je Hrvatska počinila nad Srbima u Jasenovcu i drugim logorima smrti širom tadašnje NDH, izjavio je lider Srpske narodne partije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.06.2015. 11:06
Da ne bjese crnog prokletog 5 oktobra izzdajnickog.....Sada bi Slavna Scg bila zajedno i medjuvremenu bi oslobodili Sveti Metohiju i Republiku Srbsku Krajinu....Republika Srbska bi se vec davno spojila sa Maticom Srbijom.....Isve bi bilo kako treba....Bili bi u Briksu i Vojnom Saveznistvo sa Bracom Russkom....Ovako se vucemo sa okupirtanom bagrom...razjedinjeni i sa laznim granicama podeljeni.... + Srbi trebaju da svrgnu sami sve krvopije koji Srbima skode.....5 kolonase....milo-sidaskogorce....A i Srbska Makednija bi bila Opet u starim granicama !+
Nedelja 21.06.2015. 11:25
Hajde da sumiramo stavove Zapada:Tvrdio je da podržava suverenitet i teritorijalni integritet država, kao i nemogućnost menjanja granica u Evropi. Međutim, to nije važilo za suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Federativne Republike Jugoslavije. Iako teritorijalni integritet SFRJ nije vredeo ništa, teritorijalni integritet sastavnih republika koje su želele nezavisnost je bio svetinja. Iako je teritorijalni integritet sastavnih republika Jugoslavije – Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine – bio svetinja, teritorijalni integritet Srbije to nije bio. Iako su Sloveni, Hrvati i bosanski muslimani mogli da napuste Jugoslaviju, Srbi nisu mogli da napuste Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Iako Srbi nisu mogli da napuste Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kosovski Albanci su mogli da se odvoje od Srbije. Iako su kosovski Albanci mogli da se odvoje od Srbije, kosovski Srbi nisu mogli da se odvoje od albanskog Kosova. Iako je Kosovo moglo jednoglasno da se odvoji od Srbije pod vojnom kontrolom NATO-a, Krim nije mogao jednoglasno da se odvoji od Ukrajine pod vojnom kontrolom Rusije.
Nedelja 21.06.2015. 11:22
Prema navodima zapadnih država, teritorijalni integritet Jugoslavije nije trebalo da se poštuje, zbog čega je podržana nezavisnost njenih republika. Međutim, teritorijalni integritet ovih novonastalih kontroverznih država je morao da se poštuje. Naime, Hrvatska je mogla da se odvoji od Jugoslavije, ali Srbi u Hrvatskoj nisu mogli da se odvoje od Hrvatske da bi postali deo Jugoslavije. Isto tako je i Bosna i Hercegovina mogla da se odvoji, ali Srbi iz Bosne i Hercegovine nisu mogli da se odvoje kako bi ostali pod vlašću Beograda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online