Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.06.2015.
07:45
D. N. Petrović - Vesti A

Boljetinac pored manastira Sokolica

Prekriven albanskom zastavom, u pratnji "kosovskih gardista", kovčeg sa posmrtnim ostacima, "čuvenog kačaka" Ise Boljetinca (Isa Šalje) u petak je iz Viore u Albaniji dopremljen u kasarnu Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u naselju Bair u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

wikimedia.org
"Heroju Kosova" vojne počasti: Isa Boljetinac

Na dočeku su bili članovi uže porodice, zamenik gradonačelnika Safet Kamberi i regionalni šef policije Nehat Tači.

U sredu će, uz najviše vojne počasti, "heroj Kosova", zakleti neprijatelj Srbije, borac protiv srpskog naroda i jedan od najpoznatijih boraca za "Veliku Albaniju", biti sahranjen u svom memorijalnom centru u selu Boljetin u opštini Zvečan, tik uz poznati srpski manastir Sokolica.

Deo porodice protiv

Deo porodice Ise Boljetinca ne podržava sahranu u Boljetinu, distancira se i u saopštenju navodi "da Kosovske bezbednosne snage nemaju pristup ovom selu i severu Kosova" i da "nijedna država, niti lokalna institucija nije dala pune garancije da će Isa Boljetinac biti bezbedan na teritoriji opštine Zvečan".

Očekuje se da će u povorci, koja će put Zvečana krenuti sa stadiona "Adem Jašari" u južnoj Kosovskoj Mitrovici, biti veliki broj Albanaca. Po drugim informacijama, međutim, u Zvečan i Boljetin ići će samo članovi porodice i ukupno 50 zvaničnika. U opštini Zvečani još nemaju nikakve informacije o ovom događaju, niti su bilo šta pitani ili konsultovani. Srbi na severu strahuju da će sahrana Boljetinca biti provokacija i demonstracija sile.

- Mi nismo obavešteni i ova manifestacija se organizuje i sprovodi bez naše saglasnosti i bez našeg bilo kakvog učešća. Postoji opravdan rizik, zato smo tražili da sve prate Kosovska policija i Kfora - rekao je na poslednjoj sednici Skupštine opštine gradonačelnik Zvečana Vučina Janković.
Više informacija nije imao ni major Ivan Aksentijević iz stanice KPS-a u Zvečanu.

- Kako sam obavešten od komande regionalne policije, glavna ceremonija biće na stadionu, a potom će povorka sa oko 50 osoba, u pratnji KPS-a, krenuti maršrutom Dudin Krš, selo Lipa - Boljetin, neće prolaziti kroz centar Zvečana, a manastir Sokolica posebno će biti obezbeđen - rekao je Aksentijević.

Mati Makarija dala blagoslov?

Kosovski mediji navode da je pet dana pre sahrane Ise Boljetinca gradonačelnik južne Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri posetio mati Makariju, igumaniju manastira Sokolica i informisao je o događaju. Mediji navode da je mati Makarija navodno rekla "da je Isa Boljetinac bio dobar čovek" i da nema ništa protiv da bude sahranjen u blizini manastira, jer je tu i rođen.

Iz Kfora je saopšteno da neće pružati pratnju za sahranu Ise Boljetinca, ali i da neće dozvoliti pripadnicima kosovske vojske (KBS) da ovim povodom prelaze na sever Kosova.
Isa Boljetinac je 1912. godine sa 15.000 albanskih dobrovoljaca ratovao protiv Treće srpske armije, učestvovao je i u mnogim drugim bitkama i zločinima nad Srbima, sa samo 14 godina pridružio se Prizrenskoj ligi.

Ponedeljak 08.06.2015. 08:30
Mi smo naše heroje do jednog predali ko zadnje klošare u Hag i nemamo moralno pravo da dajemo bilo kakav komentar ! Oni su dosljedniji od nas i njegovi mu odaju počast, što je i u redu ! Srbija se i dan danas ponizno ponaša i vodi politiku spuštene glave !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online