Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.06.2015.
18:40
Tanjug A

"Vučić dao pozitivnu notu Srbiji, još kada bi otišao u Srebrenicu..."

Premijer Srbije Aleksandar Vučić Srbiji je dao pozitivnu notu i do sada učinio jako značajne stvari kada je reč o regionalnoj stabilnosti, izjavio je poslanik Socijaldemokratske partije u Bundestagu Josip Juratović.

Tanjug/Vlada Srbije
Tomislav Nikolić odbio je poziv iz Srebrenice, a kako će postupiti Aleksandar Vučić?

Juratović se nada da će srpski premijer tako i nastaviti i dodaje u intervjuu listu "Danas" da bi bio "ogroman gest" ako bi Vučić otišao u Srebrenicu.

Poslanik Bundestaga ukazao je da su politika bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i, kako je ocenio, radikalni nacionalizam Srbije, pokrenuli katastrofu za ceo region zbog koje srpski narod još ispašta, pa bi zato bilo jako važno da se Vučić ove godine pojavi na obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici.

Na opasku lista da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio taj poziv, Juratović je ocenio da "Nikolić vodi svoju već poznatu politiku prošlosti".

- Mislim da je za Nemce, posle Drugog svetskog rata, najveći gest bio kad je Vili Brat otišao u Varšavu i kleknuo pred žrtvama za koje Nemci snose odgovornost. Naravno da Vučić ne mora da oponaša Vilija Branta, ali bi bilo važno da ode tamo - rekao je Juratović.

Prema njegovim rečima, činjenica je da su "tamo Srbi počinili strašan zločin, takav gest bi stvorio ponovno poverenje prema Srbima u regionu, a onda bi se mnoge stvari lakše rešavale".

Građani da ne izgube nadu

Govoreći o evropskim integracijama, Juratović je rekao da po njegovom mišljenju proces otvaranja prvih poglavlja predugo traje i da je bitno da građani ne izgube nadu da je uopšte moguće otvoriti poglavlja.

Zato Srbija mora i dalje da se maksimalno angažuje, ali i Evropa ne može samo da govori o šansama, već mora Srbiji jasnim porukama da  da do znanja da je želi i onda političkim odlukama da ubrza proces integracija.

- Upravo takve signale očekujem od posete kancelarke Angele Merkel prema  Srbiji, regionu i prema Evropi - rekao je on.

Na pitanje da li bi Srbija imala neke olakšice u procesu integracija kada bi uvela sankcije Rusiji, Juratović je odgovorio da niko ozbiljan to od Srbije ne može da traži, a pogotovo ne u situaciji u kojoj se zemlja trenutno ekonomski nalazi.

- Za nas je bitno da Srbija poštuje i živi evropske vrednosti i načela koja su uglavnom i umrežena u tih 35 poglavlja, koja ona mora kroz nimalo lake reforme, pre svega po građane da sprovede, da je verodostojna i lojalna ciljevima EU, čija ce članica, nadam se, uskoro i ona biti - zaključio je Juratović.

POVEZANE VESTI

Subota 06.06.2015. 18:46
Ej nek ide ionako ide samo tamo gde se Srbiji o glavi radi-pa nek ide i u Srebrenicu.A ti nemoj da ideš u Jasenovac jer tamo nije bio nikakav logor,nemoj slučajno da pogrešiš pa da odeš-ustaašino!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online