Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.05.2015.
18:43
Tanjug A

Srbi iz Albanije sa Vučićem: Ne poštuju naša prava

Premijer Aleksandar Vučić obećao je podršku Vlade Srbije za poboljšanje socijalnog stanja srpskoj manjini u Albaniji i olakšanje procedure za dobijanje srpskog državljanstva.

Najveći broj Srba u Albaniji živi u Skadru

Vučić je prvi dan posete Tirani završio susretom sa predstavnicima Udruženja Srba u Albaniji sa kojima je razgovarao o potrebi očuvanja identiteta, kao i podršci projektima za razvoj verskog i kulturnog identiteta srpskog naroda.

Premijer je istakao neophodnost boljeg povezivanja predstavnika srpske zajednice sa maticom, kao i olakšanje procedure za dobijanje srpskog državljanstva, nevedeno je u saopštenju vlade.

Predstavnici Srba u Albaniji su rekli da položaj Srba u toj zemlji nije dobar, a da se prava manjina, pa i srpske, ne poštuju. Oni su izrazili nadu da će poseta premijera Aleksandra Vučića i njegovi razgovori sa albanskim političkim vrhom doprineti poboljšanju njihovog položaja u Albaniji.

Simo Hajkoja Hajković, predsednik pravoslavnog slovenskog Udruženja Sveti Vladimir iz Skadra, rekao je da je u okolini Skandra, gde živi mnogo Srba, situacija relativno mirna, ali da oni nisu zadovoljni svojim položajem, jer nemaju prava koja bi trebalo da ima jedna manjina.

- Nemamo školu na našem jeziku, nemamo naše novine, pa čak ni televizijski dnevnik na srpskom - rekao je Hajković i posebno ukazao da bi bilo značajno za srpsku manjinu, ali i za albansku državu, da se uvede informativna emisija na srpskom jeziku.

Time bi, kako kaže Hajković, Albanija pokazala da poštuje manjine i međunarodne konvencije o manjinama, koje to traže od svih potpisnica. To se do sada, međutim, kako konstatuje, nije uradilo.

Pavle Jakoja Brajović, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine "Morača - Rozafa" iz Skadra, objasnio je da je kada je osnovano to udruženje napravljen popis srpske manjine u Skadru i okolini, a onda i u drugim mestima, gde se došlo do brojke od 30.000 Srba i Crnogoraca, pravoslavaca i muslimana, koji žive u Albaniji. On je rekao da srpska manjina nije učestvovala u poslednjem popisu koji su sprovele albanske vlasti, jer je u popisnom formularu bila jedna tačka za koju su smatrali da ih diskriminiše.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.05.2015. 19:44
O kakvim pravima se ovdje tupi. Pa Srbi u albaniji nesmiju po zakonu da imaju Srbska imena i prezimena. Zakon je donio jos enver hodza. Nasli su nesrecnici kome ce se obratiti za pomoc?
Sreda 27.05.2015. 20:38
волови - хоћете ли да бришете ако напишем "просто ме срамота како нам добро иде " ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online