Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.05.2015.
11:58
Tanjug A

"Moramo da ubedimo EU da smo spremni"

U Evropskoj uniji postoji zamor od proširenja i primanja novih članica, ali moramo da ubedimo drugu stranu da smo dovoljno spremni, da smo za unapredenje odnosa izmedu Beograda i Prištine i sprovodenje dogovorenog, ali i da smo za dalje reforme, izjavila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

Fonet
Srbija umorna od reformi, EU od proširenja...

Govoreći o nedavnom razgovoru predstavnika nevladinog sektora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Bobić je za RTS rekla da su istaknuti problemi, nedostaci i ukazano gde je potrebno pojačati saradnju između izvršne vlasti i civilnog sektora.

- Uočavamo šta nije dovoljno dobro i pokušavamo da ukažemo i dajemo sugestije šta treba da se unapredi - rekla je Bobić.

Kako je kazala, učesnici sastanka imali su otvoren pristup, ukazali šta su nedostaci, kako se može poboljšati saradnja NVO i izvršne vlasti, šta može da bude unapređeno.

- Zaključak je da postoji volja od strane vlade da se ta saradnja unapredi, da se čuju predlozi, sugestije i kritike, što nas raduje, da ukažemo šta može da bude unapređeno - rekla je Bobić.

Ona je dodala da civilni sektor sa svoje strane radi sve kako bi pregovori sa EU započeli što pre i da je važno da proces ima dinamiku, kao i da tokom ove godine dobijemo otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Bobić je kazala da organizacije civilnog društva mogu da  pomognu u komunikaciji sa partnerima u zemljama članicama EU.

Pregovore doživljavamo kao važan proces za ukupne reforme u Srbiji koji ne ne sme da bude isključivo u rukama političara i administracije, dodala je ona.

- Obično se kaže da od strane EU postoji zamor od proširenja, a postoji i zamor od reformi u zemljama koje su u procesu pristupanja, to su obimne reforme i za njih je potrebno vreme - navela je Bobić.

Kada je u pitanju proces otvaranja poglavlja, ona je kazala da je najveća  odgovornost na našoj strani.

- Moramo da ubedimo drugu stranu da smo dovoljno spremni. Moramo politički da ih ubedimo da smo za unapređenje odnosa izmedu Beograda i Prištine i sprovođenje dogovorenog, ali i da smo za dalje reforme - objasnila je ona.

Bobić je dodala da je u junu planiran novi sastanak sa premijerom, ali i sa resornim ministrima.

POVEZANE VESTI

Subota 16.05.2015. 12:32
Досадни сте са ту фашиистичку ЕУ .Народ Србије не жели у ЕУ и тачка .Дај референдум да се увериш својим очима .СМРТ фашиистичкој ЕУ .
Subota 16.05.2015. 22:50
Za čega smo mi spremni-pa mi nismo od onih za" dom spremni"-mi nismo faššisti-što nas gurate tamo gde nam nije mesto.Smrt ššizmu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online