Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.05.2015.
19:11
Tanjug A

Svedok optužio Ivanovića za zločin nad Albancima

Svedok tužilaštva Šemsedin Ajeti (57), bivši tržišni inspektor iz Kosovske Mitrovice, optužio je lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića za zločine nad Albancima.

M. Karović
Albanac ga optužio za zločine putem video linka, odbrana demantuje: Oliver Ivanović

Prema njegovim rečima, Ivanović i Delibašić bili su vođe i organizatori grupe koja je 3. februara 2000. godine ubijala Albance u severnom delu Kosovske Mitrovice. Ivanović i Delibašić su, kako je rekao, nosili uniforme, bili "do zuba naoružani" i koristili su ručne radio stanice.

Ajeti je rekao da je 3. februara 2000. godine sa terase stana svog brata, na trećem spratu u Ulici Ive Lole Ribara "video Olivera Ivanovića da je naređivao četvorici, petorici naoružanih ljudi da uđu u zgradu gde su bacili dve granate od kojih su smrtno stradali njegov bratanac i komšinica".

Ajeti, koji je svoj iskaz dao putem video linka iz Okružnog suda u Švedskoj, više puta je ponovio da poznaje Ivanovića i Delibašića, a spomenuo je i da je u uniformi i naoružane video Iliju i Nebojišu Vujačić.

Na pitanje tužioca da li je video ko je bacio granate od kojih su ukućani povređeni ili su ubijeni, Ajeti nije precizno odgovorio, pa je tužilac konstatovao da svedok to nije video.

Svedoka će u nastavku suđenja ispitivati odbrana i sudsko veće. Planirano je da sutra i 13. maja, pored Šemsedina Ajetija bude saslušana i njegova supruga Vjosa Ajeti, a 20. maja Agon Ajeti.

Oliver Ivanović optužen je da je počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina, do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Laži putem video linka

Advokat Nebojša Vlajić odbacio je kao neistinite navode koje je na suđenju njegovom klijentu, lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću  izneo svedok tužilaštva Šemsedin Ajeti.

Vlajić je u izjavi Tanjugu kratko rekao da će svedok tuzilaštva sutra "morati da odgovara na pitanja odbrane o svim tim lažima i zašto se nije usudio da dođe na suđenje, već je svedočio video linkom".

Sva petorica optuženih Srba, kojima je suđenje počelo 18. decembra 2014. godine, izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Međunarodnim sudskim većem Osnovog suda u Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 21:53
Stvara se velika Albanija pod pokroviteljstvom zapadnih sila.Ostavimo se petparačkih priča,ostavimo se strančarenja,nadmudrivanja medjusobnih svadja i podela.Ode deo po deo Srbije.Na našim srpskim zemljama stvara se velika,Albanija,Hrvatska;Bošnjačka.12 i 5 je ali još nije prekasno:prst na čelo:postoji samo jedan interes samo jedna stranka: S R B I J A!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online