Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.04.2015.
17:45
B. Božin - Vesti A

Đurić: Mirovni sporazum za nas ne postoji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u Berlinu je danas razgovarao sa Nikolasom Mejerom Landrutom, šefom Odseka za evropsku politiku u Kancleramtu i glavnim savetnikom za evropske poslove kancelarke Angele Merkel. Đurić je istakao da je su imali "vrlo otvoren razgovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i o evropskim integracijama Srbije".

B. Božin
Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

- Naša osnovna pozicija je da put ka daljoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ide preko stvaranja Zajednice srpskih opština. Mora se poštovati plan sprovođenja Briselskog sporazuma koji definiše stvaranje Zajednice srpskih opština kao prvi element koji treba da bude ispunjen - rekao je direktor Kancelarije za KiM nakon današnjeg razgovora u Berlinu. 

Đurić je podvukao da "dve godine nakon Briselskog sporazuma samo taj element nije ispunjen", a da je "Srbija ostvarila mnogo toga i u unutrašnjim reformama, a bila je faktor koji je doprinosio stabilnosti u regionu". 

Srpska delegacija

Osim Đurića, u delegaciji Srbije bila je i Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Dragan Vladisavljević, direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom. Oni će večeras prisustvovati i radnoj večeri koju organizuje Savet za inkluzivno upravljanje, posvećenoj sprovođenju Briselskog sporazuma, na kojoj se očekuju i predstavnici privremenih institucija u Prištini, evropskog diplomatskog kora i međunarodnog civilnog sektora. 

- Mislimo da to treba da bude vrednovano i kroz napredak Srbije u evropskim integracijama. Našim sagovornicima smo preneli i elemente vezane za situaciju na terenu i izrazili našu dobru volju i želju i radeći zajedno sa Nemačkom i ostalim partnerima u EU možemo da postignemo mnogo i kada je reč o podizanju funkcionisanja kvaliteta naših institucija, ali i kada je reč o zaštiti i položaja prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji - ocenio je šef kancelarije za KIM.

Na pitanje "Vesti" da li je današnjim u razgovorima bilo reči o potpisivanju mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova, na kojem Berlin navodno insistira, Đurić je rekao da u razgovorima sa nemačkim sagovornicima takva vrsta sporazuma nije pominjana. 

- Sporazumi te vrste postižu se obično kada imate neki rat i obično između država. Beograd i Priština ne razgovaraju kao odvojene države, nego je reč sa naše strane i iz našeg ugla gledanja o razgovorima centralne vlade sa pokrajinskim institucijama i to je nešto što mi otvoreno govorimo i našim nemačkim sagovornicima ovde u Berlinu. 

Đurić je dodao da se poslednjih dana čulo i od nemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Valtera Štajnmajera pominjanje različitih opcija za budućnost. 

- Ono što smo preneli današnjim sagovornicima je da bi za nas bilo veoma korisno da precizno znamo koji je njihov stav po svim pitanjima koja se odnose i na evropske integracije Srbije i na normalizaciju odnosa sa Prištinom da bismo mogli da planiramo nasse dalje korake.

Na pitanje da li to znači da pomenuti sporazum još nije definisan i poznat za srpsku stranu, Đurić je odgovorio: - Što se nas tiče, to ne postoji!

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.04.2015. 20:23
Не бришите ми коментаре, ћу ве тужим код Слободана!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online