Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.04.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Leteći kovčezi za vrh države

Posle incidenta koji se desio s vladinim avionom zbog kojeg je predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao posetu Vatikanu, ponovo se aktuelizovala priča o bezbednosti letelice koju državni vrh Srbije koristi za službena putovanja.

A. Čukić
Na kraju se i šalio: Tomislav Nikolić

Podatak da vladina flota broji svega dve letelice, jedan je pomenuti falkon 50, star 34 godine, a druga, skromnijeg dometa je lirdžet od 24 leta, za laičku javnost deluje kao još jedan dokaz siromašenja države u svakom segmentu, pa čak i po cenu bezbednosti funkcionera koji su zbog mogućeg odijuma javnosti uvek u procepu da li da se izdvoji ne baš mali novac za nabavku nove letelice ili da se i dalje ulaže u već dotrajali falkon?

Urednik vazduhoplovnog portala "TangoSix" Petar Vojinović smatra da je za državu isplativije da se kupi nova letelica.

- Ako je avion star 10 godina onda je njegovo održavanje skupo, a državni vrh mora da ima jedan avion na raspolaganju - kaže Vojinović za "Vesti".

Posle serije incidenata na istom falkonu vladina avio služba je još 2011. predlagala nabavku nove letelice, ali kada se čulo da bi to budžet moglo da košta oko 30 miliona evra, odustalo se.
Sa objavljivanjem vesti da je avion s predsednikom države vraćen sa pola puta zbog otkazivanja jednog motora, počele su i spekulacije da je slučaj "izrežiran" kako bi javnost lakše prihvatila da se izdvoji novac za nabavku nove letelice. Čak su se prema svedočenju predsednikovih savetnika putnici i šalili na tu temu. Prema svedočenju jednog od putnika za Vatikan, predsednikovog savetnika Olivera Antića, posle drame koju su preživeli u vazduhu, na kraju su članovi predsednikovog kabineta pilotima rekli da su "uspeli da ubede državu da je potreban nov avion".

Mihalkov: Hristos vaskrese

Predsednik Nikolić je ubrzo posle povratka u Beograd i neobavljene posete papi u svom kabinetu primio novog počasnog građanina Beograda ruskog režisera Nikitu Mihalkova.
Prema pisanju "Politike", predsednik se poverio slavnom Rusu kako je avion ponirao dva minuta, na šta je Mihalkov odgovorio da je čuo za incident i da ga je zato pozdravio sa "Hristos vaskrse".

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, međutim, kaže da u vladi nisu razmatrali nabavku novog aviona, a u kupovinu ne veruje ni šef srpske diplomatije Ivica Dačić, jer su na snazi "štednja i smanjenje svih troškova".

Povratak aviona bio neminovan: Zoran Modli

Osim bezbednosnog aspekta, jučerašnji "Blic" je izašao i sa tvrdnjom da do incidenta nije došlo zato što je otkazao jedan od tri motora, već zato što je osoblje nehotice prosulo kafu na kontrolnu tablu.

- Pilot i stjuardesa su hitno počeli da brišu tablu i nehotice su aktivirali izvlačenje krilaca, kada je avion počeo da se trese i da gubi visinu - poziva se list na neimenovanog sagovornika iz vlade.

Iznajmljivanje i biznis klasa

Rešenje kojem bi država mogla da pribegne kada se radi o prevozu najviših državnih funkcionera, na koje ukazuje Petar Vojinović, jeste i iznajmljivanje poslovnih mlaznjaka kojima raspolažu dve privatne avio kompanije u Srbiji - Er Pink i Princ avijejšn.
Takođe, uvek ostaje i putovanje biznis klasom na redovnim linijama, opcija koju je savetnica predsednika Stanislava Pak posle neprijatnosti koje su doživeli pre dva dana i najavila.

To potvrđuju i sa tvrdnjom da kada je falkon sleteo u Beograd, inspektori Direktorata za civilno letenje koji su izvršili uviđaj nisu otkrili nikakav kvar na motoru.

Samo Karađorđević bio bezbedan

Prema tvrdnji Olivera Antića, iako je bilo napetosti, putnici su uspeli i da se šale na račun starosti aviona, da bi na kraju poentirao predsednik Nikolić opaskom da jedino kralj Aleksandar nije imao problema sa ovim avionim jer je tada bio - nov!

Da situacija nije dramatična ni kada otkaže jedan od tri motora koliko ih ima falkon 50, ističe pilot i novinar Zoran Modli.

- Sa pilotskog stanovišta, situacija je sve samo ne dramatična - ali je neprijatnost koja svakako zahteva povratak aviona bilo na matični aerodrom, bilo na prvu pogodnu alternaciju. Sve ostalo mogli bi da smatramo nabildovanom dramatikom kojoj u realnim okolnostima - s čim bi se sigurno složili i piloti falkona na ovom letu - nema mesta - napisao je Modli na svom Fejsbuk profilu.

Šešelj: Božji znak

- Bog je ovim incidentom jasno pokazao šta misli o ekumenizmu i nameri Tomislava Nikolića da pozove antihrista - rimskog papu u posetu Srbiji - jedan je od nekoliko tvitova kojim je šef radikala Vojislav Šešelj prokomentarisao incident s državnim avionom kojim je predsednik Srbije putovao u posetu Vatikanu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.04.2015. 18:08
Ne mrzim ljude ali ove politicke spodobe ne podnosim i nadam se, evo molicu se bogu da srusi taj avion sledeci put.
Nedelja 19.04.2015. 22:36
Pored straha koju su doziveli osoblje i putnici. Slazem se da pilot i kopilot, budu nagradjeni i vise nego sto treba. Ne samo sa obicnom plaketom ili ordenom, vec pozamasnom sumom novca. I to licno od predsednika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online