Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 17.04.2015.
12:05
Tanjug A

"Beograd Tačiju preti hapšenjem, nadležni ne reaguju"

Prištinski analitičar Jeton Keljmendi kritikovao kosovske zvaničnike zbog toga što nisu, kako prenosi kosovska štampa, reagovali na poruku Beograda da će zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači biti uhapšen ukoliko dođe u srpsku prestonicu na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana u organizaciji jedne nevladine organizacije.

Tanjug
Perosna non grata u Beogradu: Hašim Tači

- Sramota je za (premijera) Isa Mustafu i (predsednicu) Atifete Jahjagu što se nisu oglasili oko mogućeg hašpenja Tačija u Beogradu - rekao je Keljmendi za prištinski list "Bota sot".

Ipak, on smatra da takva najava Beograda može, kako kaže, samo još više da osnaži" poziciju Tačija na kosovskoj političkoj sceni.

Ratni zločinac

Inače, Tači je u Srbiji "proglašen ratnim zločincem" i za njim je raspisana poternica zbog njegove uloge u sukobu na Kosovu od 1998. do 1999. godine, a sud u Srbiji ga je 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma.

Keljmendijev kolega, Fadilj Ljepaja kaže da Tači ne može ide u Beograd bez odobrenja vlasti bez obzira na to da li konferenciju organizuju neke međunarodne, ili nevladine organizacije.

Jer, ukazao je, svakako da je nedavna poseta ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Prištini učinjena sa odobrenjem ovdašnjih vlasti.

S druge strane, analitičar Nedžemdin Spahiu smatra da Kosovo treba da odgovari istom merom, odnosno da, kako se navodi, na pretnje hapšenjem odgovori istom merom.

- Ministartsvo inostranih poslova Kosova treba da kaže da ako je zamenik premijera Kosova persona non grata u Srbiji, onda će i premijer Srbije biti proglašen personom non-grada u Prištini i to će da traje toliko vremena koliko traje takav stav Srbije za zamenika premijera vlade Kosova - rekao je Spahiu, prenela je "Bota sot".

Organizator konferencije o evropskim integracijama zapadnog Balkana, Omladinski odbor za obrazovanje saopštio je u četvrtak da je Tači potvrdio svoj dolazak u Beograd na konferenciju koja će se održati od 23. do 25. aprila.

Prethodno je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, a potom i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, izjavio da će Tači u slučaju da dođe u Beograd biti uhapšen.

Brisel nije juče želeo da komentariše eventualnu posetu Tačija Beogradu jer, kako su naveli, EU ne učestvuje u organizaciji pomenute konferencije.

POVEZANE VESTI

Petak 17.04.2015. 20:19
Koga da uhapse?? Pa nece Vucici da hapsi brata Thacija. Videli smo svi,kako je Srbija reagovala poput hapsenja Ejupa Ganica,Jovan Divljak i Ilije Jurisica,o Shiptarima,bolje poznatiji po " Gnjilnajskoj Grupi" da ne pricamo. Svi smo se uverili,kolike su kazne dobili ti pomenutih: OSLOBODJENI. Zasto onda da ne dojde Thaci. Nece mu se nista dogoditi. Srbi ce psuju kao sto uvek rade, tkz. srpski politicari ce ga prihvatiti i posle toga se smiriti situacija,kao da nista se nije dogodilo.
Petak 17.04.2015. 18:42
Ta neće oni njega uhapsiti,već bratski izljubiiti.To znate i vi a znamo i mi.
Petak 17.04.2015. 21:52
Znamo tacno kakav ce biti rezultat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online