Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.04.2015.
20:19
Tanjug A

"Nema novih uslova! Otvaranje poglavlja ove godine"

Nema novih uslova za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, a otvaranje prvih poglavlja u pregovorima može se očekivati tokom ove godine, rekao je u Subotici šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport. On je rekao da ne zna šta je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić imao u vidu kada je rekao da EU ne zna šta će sa Srbijom i da joj stalno postavlja nove uslove.

Tanjug
Ne zna šta bi Dačiću da kaže da EU ne zna šta će sa Srbijom: Devenport

- Kao što je rekla Federika Mogerini tokom boravka u Beogradu nedavno - nema novih uslova. Možda gospodin potpredsednik ima u vidu šta je konkretno potrebno da se otvori jedno ili drugo poglavlje. Ne znam, treba da se obratite njemu da saznate šta ima u vidu", rekao je Devenport novinarima pred tribinu u Jevrejskoj opštini u Subotici.

Šef delegacije EU u Srbiji je kazao da se sada žele otvaranje prvih poglavlja u pregovorima, čemu prethodi izrada, kako očekuje, poslednjeg nacrta akcionog plana za poglavlje 23, a nakon toga i za poglavlje 24.

- Sve to zavisi od, s jedne strane Ministarstva pravde, a sa druge strane od Ministarstva unutrašnjih poslova. Mi smo spremni i na bazi ta dva akciona plana, Evropska komisija će predati i akcione planove i preporuke zemljama članicama Evropke unije - rekao je Devenport.

Upitan kada se očekuje otvaranje prvih poglavlja, Devenport je rekao da mu je teško da odgovori na to pitanje pre no što pogleda akcioni plan, ali da će se to desiti uskoro.

- Mislim da uskoro, tokom ove godine u svakom slučaju, možemo da pričamo o otvaranju ta dva poglavlja - rekao je Devenport, koji je na osnovu toga gde je na putu evrointegracija Srbija bila pre 3-4 godine, a gde danas, ocenio da je postignut veliki napredak Srbije na tom putu, podsetivši da je pre dve godine Srbija dobila status kandidata za članstvo, da je prošle godine zvanično otvorila pregovore, a da su sada završeni pregledi svih 35 poglavlja.

- Reč je sada o tome kada možemo da otvorimo i da konkretno počnemo sa pregovorima u vezi sa pojedinačnim poglavljima u pregovorima - naveo je Devenport, koji smatra da su "svi svesni" toga da ima mnogo zadataka, te da se zbog toga pregovori žele početi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije, borbom protiv diskriminacije i slobodom medija.

- To je polazna tačka - rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Šta s paradom u Rusiji?

Upitan o stavu EU po pitanju učešća Srbije na paradi 9. maja u Moskvi, šef delegacije EU u Srbiji je rekao da je "na svakoj zemlji da odredi šta i gde će da učestvuje".

Ocenivši 9. maj kao veliki datum za zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog velikog broja njihovih žrtava tokom Drugog svetskog rata, Devenport je najavio da će predstavnici EU 8. maja položiti vence u Moskvi. On je podsetio da je 9. maj od velikog značaja i za EU, zbog Šumanove deklaracije.

- Ovo je dan Roberta Šumana, gde razmišljamo o počecima Evropske unije i o budućnosti naše zajedničke evropske vizije. Uključujući i Srbiju kao buduću zemlju članicu Evropske unije - rekao je Devenport.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.04.2015. 20:41
Ма јок бре Мајкл никад није ни било нових услова,само нових тумачења старих .Мајкл ви дајете своју душу за Србију и желите да Српски народ живи као у рају.Живео фашииста (испод земљу).
Utorak 14.04.2015. 06:54
Otvaranje glava ove godine, chipovi su spremni. dr.Lobotomije, Mika Devenport.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online