Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 31.03.2015.
13:31
Tanjug, Srna A

"Odluka Tribunala vodi Srbiju u političku nestabilnost"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da odluka Haškog tribunala da se lider radikala Vojislav Šeselje vrati u pritvor, ugrožava političku stabilnost Srbije, pa samim tim i regiona. Dačić je naglasio da je takva odluka skandalozna i perfidna, jer Srbiju, ni krivu ni dužnu, uvodi u političku nestabilnost.

Tanjug
Sastanak sa italijanskim kolegom: Paolo Đentiloni i Ivica Dačić

- Jasno je da je od samog početka imala za cilj da ugrozi i naruši političku stabilnost u Srbiji, a samim tim i u čitavom regionu - rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa italijanskim šefom diplomatije Paolom Đentilonijem.

Uz napomenu da se ostavi po strani Šešeljevo "neodgovorno ponašanje" i izjave koje ne idu u prilog ni njemu ni državi, Dačić je kazao da odluka Haškog tribunala nije bez namere i da Srbija ima pravo to da kaže i obrazloži svoje interese.

On je iskazao oštar protest zbog takvog ponašanja Haškog tribunala, navodeći da je Srbija politički stabilna zemlja, da je ispunila sve obaveze prema tom sudu i u tom cilju imala veoma teške zadatke pred sobom.

- Mi u regionu veoma volimo sindrom drona, a to je da, kad napravimo korak unapred, idemo nekoliko koraka unazad - rekao je Dačić i naveo da se u slučaju Šešelja sistem Haškog tribunala pokazao kao potpuno neefikasan, budući da je on tamo proveo više godina, a da taj proces još nije okončan.

On je napomenuo da Vlada Srbije nije učestvovala u razgovorima, niti je obaveštena o odluci da Šešelj bude pušten, kao da da je niko nije obavestio ni o njegovom puštanju na slobodu i da do danas nije dobila zvaničan zahtev da bude vraćen u Haški tribunal.

- Samo smo obavešteni da mu ne damo pasoš, čak nije ni naš policajac išao po njega, što je bila praksa u drugim slučajevima. Naša ambasada je za to saznala na sajtu. To je bio Šešeljev aranžman sa Haških tribunalom - rekao je Dačić i dodao da će Vlada Srbije odlučiti o tome, ne precizirajući kada.

On je napomenuo i da se odluka Haškog tribunala, koja do sada nje zabeležena, ne uklapa u koncept reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Dijalog sa Prištinom za napredak ka EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da će napredak Srbije na putu ka EU zavisiti od procene da li ima napretka u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je posle razgovora sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Paolom Đentiilonijem novinarima rekao da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove.

On je italijanskom kolegi preneo da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja.

- Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo - rekao Dačić.

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni rekao je da je Italija potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred, te da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja.

SNS 17. aprila raspravlja o pritiscima Haga

Srpska napredna stranka će 17. aprila održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će razmatrati aktuelnu političku situaciju i doneti najvažnije odluke u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi, ali i u svetlu političkih pritisaka iz Haškog tribunala, saopštio je predsednik te stranke Aleksandar Vučić.

Đentiloni je, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, naglasio da Italija ceni ono što je Beograd uradio u okviru dijaloga sa Prištinom i dodao da očekuje da to bude prepoznato.

- Ne možemo da zadržavamo ovaj proces, jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovom ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja - rekao je Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Beogradu.

On je ocijenio da Beograd i Rim imaju odlične političke i ekonomske odnose, te naglasio da bi uskoro trebalo da bude održana zajednička sednica dve vlade

Vlada još nije odlučivala o podršci Jeremiću

Šef srpske diplomatije izjavio je da Vlada Srbije još nije odlučivala o podršci kandidaturi Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN. Dačić je novinarima rekao da će se o tome odlučivati u narednim mesecima, shodno proceduri za imenovanje novog generalnog sekretara UN. U javnosti se prethodnih meseci pominjalo da bi nekadašnji šef srpske diplomatije i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić mogao da bude kandidat za mesto generalnog sekretara UN nakon što Ban Ki Munu istekne mandat.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.03.2015. 13:50
Zašto nestabilnost ? Sednete i napišee Hagu NEDAMO Šešelja i pokupite poene u Srbiji . Ali vi to ne želite jer želite da PONIZITE Srbiju i da se dodvorie EU zli.ovcima . Potpuno ste svesni da Srbiju neće NIKADA primiti u EU ali vama je bitno da ispunjavate zahteve EU bandita . A narod ? Ko ga je.. e zbog toga ćete debelo platiti .
Utorak 31.03.2015. 14:15
Da sad ''gospoda'' iz tribunala požele da se po-se-ru kompletnoj vladi u usta,a radi bržih integracija,svi do jednog bi to pristali..
Utorak 31.03.2015. 18:36
E slepče kod očiju i ti im trčiš u zagrljaj.Kakva EU kakav NATO-pa pokazali su šta im značimo.Zar to nije dovoljno.Šta još treba da se osvestimo o krenemo onima koji nas zaista štite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online